Рублата поскъпва

Политиката на водещите централни банки води ръстовете

Руската рубла поскъпва, като се е насочила към първата си седмица на ръстове от 3 седмици насам. Оптимизмът, че централните банкери по света ще оставят лихвите ниски, подхранва апетита към рублата, която носи втората най-добра възвращаемост от началото на 2016 по линия на кери трейд стратегията от развиващите се пазари. Кери трейд стратегията е стратегия, при която трейдърът купува валута със сравнително висок лихвен процент и продава валута със сравнително нисък лихвен процент.

Руската рубла добавя 0,5% до 65,4425 рубли за долар в 12:25 ч. местно време в Москва. Руската централна банка остави основния лихвен процент в страната на ниво от 10,5% на срещата си на 29 юли. В същото време стимулите в развития свят продължават, като вчера, 4 август, Английската централна банка понижи основната с 25 базисни пункта в отговор на Brexit.

Руската рубла е втората най-добре представяща се валута спрямо долара от началото на годината. Валутата на Русия поскъпва с 19,97% спрямо долара от началото на годината, като само бразилският реал я изпреварва по ръст.

Източник: Bloomberg Terminal

Деноминираните в рубли активи респективно също носят добра доходност.

От друга страна спадът в цената на петрола през последните седмици повлече рублата със себе си леко надолу, но корелацията между черното злато и руската валута далеч не е толкова силна, както в началото на годината. През юли петролът поевтиня със 7%, а рублата – само с 1%.

Последни новини
Още от Пазари