Най-поскъпнали и най-поевтинели акции в Европа за 4 август

Кои акции регистрираха най-сериозни движения в Европа

Европейските индекси приключиха вчерашната сесия (4 август) – предпоследна за седмицата – с повишения. Паневропейският индекс STOXX 600 достигна нови висини за сезона, закривайки сесията с ръст от 0,67%. Всички сектори отчетоха нарастване, с изключение на химическия, който отчете загуба. FTSE 100 е нагоре с 1,59%. Френският CAC 40 и германският DAX отчетоха нарастване с 0,57%.

Сред гореизброените индекси, най-добре представилите се акции бяха ценните книжа на Bank of Ireland – една от „Големите четири“ търговски банки в Ирландия. Тя предлага услуги на клиенти в Ирландия и Великобритания. Акциите на банката поскъпнаха с 8,43% само вчера, а за последните 2 дни ръстът им достига 14,56%. Вчера анализаторската компания Merrion направи оценка, според която ирландските банки са много добре капитализирани, макар и резултатите им на стрес тестовете, публикувани преди седмица, да не бяха най-силните. Друг фактор, който трябва да отчетем, е ниската цена на акция, която прави леки изменения в номинално изражение сериозни в процентно. Към момента една акция на Bank of Ireland струва 18 евро цента.

Акциите на британската компания за автомобилни застраховки и финансови услуги AA поскъпнаха със 7,11%. Брокерската компания Liberium каза, че компанията ще постигне целите си, като преструктурирането върви по план. Друг британски застраховател – Aviva – също се зарадва на поскъпване на акциите си (6,70%), след като публикува по-добра от очакваната печалба за първото полугодие. Aviva е вторият най-голям застраховател във Великобритания, като оперативната печалба на компанията расте с 13% до 1,33 млрд. паунда. Освен това Aviva увеличава дивидентите до 7,42 пенса на акция.

Акциите на германската компания за производство на козметични продукти Beiersdorf, собственик на марката Nivea, от друга страна загубиха 4,07%. Компанията публикува финансови резултати за първото полугодие, които показаха ръст на продажбите, но изглежда разочароваха инвеститорите.

Още една германска компания стана жертва на сериозно поевтиняване на акциите си в Европа вчера. Става въпрос за застрахователната компания Hannover Re, която публикува по-слаби от очакваните финансови резултати за второто тримесечие. Причина за по-слабите резултати на компанията са земетресенията в Еквадор и Япония, които се включват във финансите резултати за второто тримесечие.

С най-сериозно поевтиняване на акциите се отчете фармацевтичната компания Hikma, която е базирана в Лондон. Акциите й приключиха сесията вчера с 16,79% надолу след като във Financial Times се появи информация, че забавяне с новите продукти на компанията може да окаже негативно влияние на печалбите. За такова развитие на нещата предупреждават от самата компания, пише изданието.

Днес, 5 август, в началото на търговската сесия европейските индекси продължават да вървят нагоре. Към 11:15 всички основни борсови индекси растат. Германският DAX добавя 0,28%, френският CAC40 - 0,83%, а индексът на сините чипове Euro Stoxx 50 - 0,63%. Британският FTSE 100 добавя 0,41%.

Сесията днес обаче започна много негативно за най-големия производител на инсулин в света - Novo Nordisk. Акциите на компанията губят над 8%, след като тя понижи прогнозите си за печалбата и приходите до края на годината - сигнал за проблеми на най-големия й пазар - САЩ. По този начин базираната в Дания компания регистрира най-сериозното поевтиняване на акциите си от 6 седмици насам.В

В същото време италианската Banca Popolare се откроява с ръст от над 9% в началото на търговската сесия след по-добра печалба за второто тримесечие на 2016. Печалбата на банката за периода достига 109,8 млн. евро при очаквани 81,7 млн. евро.

Последни новини
Още от Пазари