Паундът поевтиня сериозно след решението на АЦБ

Обширен пакет стимули от страна на АЦБ

Графика: Bloomberg Terminal Графика: Bloomberg Terminal

Паундът поевтинява с 1,44% спрямо долара към 16:05 ч. българско време на 4 август. Британската валута запазва отстъплението си след решението на Английската централна банка (АЦБ) да понижи лихвите. Основната лихва във Великобритания беше понижена за първи път от 2009 насам от 0,5% до 0,25%, като решението беше взето единодушно с 9 на 0 гласа от членовете на Комисията по паричната политика. Вероятността, възприемана от пазарите, за подобен ход на Английската централна банка, беше 100% в дните преди заседанието.

Освен спрямо долара паундът губи позиции спрямо всички основни водещи валути, като поевтинява с поне 1% спрямо 16 водещи парични средства в световен мащаб.

Освен понижението на основната лихвена ставка беше увеличена и целта за обема на изкупените от АЦБ активи. След решението този обем се увеличава с 60 млрд. паунда до 435 млрд. паунда, а в резултат доходността по 10-годишните ДЦК падна до рекордно ниско ниво. За да се достигне новото целево ниво, АЦБ си даде срок от 6 месеца, през които ще изкупува активите.

От Комисията по парична политика на АЦБ обявиха още, че ще изкупят корпоративни облигации на стойност до 10 млрд. паунда през следващите 18 месеца.

Трима от деветимата централни банкери в Комисията по парична политика на АЦБ обаче са се противопоставили на увеличаването на обема на програмата за изкупуване на активи. Това са Уелс, Форбс и Маккафърти.

Освен че понижи основната лихва, АЦБ намали и прогнозата си за икономическия растеж до 0,8% през 2017 спрямо прогнозираните преди това 2,3% и до 1,8% за 2018 спрямо 2,3%. За тази година оценката за ръст от 2% остава непроменена, но за третото тримесечие АЦБ очаква експанзия на БВП от едва 0,1%.

АЦБ промени очакванията си спрямо инфлацията, като вече очаква тя да се доближи до целта от 2% до края на последното тримесечие на 2017.

 

Последни новини
Още от Пазари