Най-големите мечи залози в паунди от поне 25 години насам

Хедж фондове и спекуланти залагат срещу паунда

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Хедж фондовете и други големи спекуланти са с най-мечи настроения по отношение на британския паунд от поне 25 години насам заради очакванията Английската централна банка да понижи лихвите за първи път от над 7 години на срещата си в четвъртък, 4 август.

В понеделник, 1 август, британската лира поевтиня спрямо всички основни 16 валути, след като стана ясно, че Brexit се е отразил по-сериозно от очакваното на британското производство. Това показаха данните за производствения PMI индекс, изготвян от Markit, за юли. Той бележи спад до 48,2 пункта, което е доста под предварителния прочит на данните от 49,1 пункта.

По този начин производственият PMI индекс пада под границата от 50 пункта, която разделя експанзията от свиването едва за втори път от 2013 насам. През юни стойността на индекса беше 52,4 пункта.

Късите позиции в паунди, които залагат на поевтиняване на британската валута, са били повече спрямо бичите залози с 80 572 договора през миналата седмица, показват данни от Комисията за търговия с фючърси на САЩ. Това на практика е най-големият залог за поевтиняване на паунда, откакто Bloomberg събира подобни данни, или от 1992 насам.

Всички освен двама от общо 47 икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират понижение на лихвите от страна на Английската централна банка в четвъртък. Очаква се понижението да е в размер на 25 базисни пункта до 0,25%.

Икономическите данни от Великобритания показват, че бизнес и потребителското доверие пострадаха след Brexit, а изглежда същото се отнася и за производствения сектор. Все пак през миналата седмица Великобритания изненада с по-висок от очаквания ръст на БВП за второто тримесечие (0,6% на тримесечна база и 2,2% на годишна база).

Към 14:20 ч. българско време паундът поевтинява с 0,36% спрямо долара до 1,3178 долара за паунд.

Последни новини
Още от Пазари