Американският долар се понижи спрямо всички 16 основни валути

Икономиката на САЩ се разшири 1,2% през второто тримесечие

Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският долар се понижи спрямо всички 16 основни валути следени от Bloomberg, след като Министерството на търговията на САЩ изнесе доклада за брутния вътрешен продукт на страната. Американската икономика се разширява с 1,2% на годишна база през периода април-юни, значително по-малко от прогнозирания растеж от 2,5%

ФЕД оставиха основният лихвен процент непроменен на ниво от 0,5%, след срещата на FOMC през 27-28 юли, като изтъкнаха в доклада си, че "икономическите условия ще се развиват по начин, който ще оправдае само постепенно увеличение на основната лихва по федералните фондове“. Следващото заседание на банкерите от Фед е насрочено за 20-21 септември.

Инвеститорите подкрепяха долара през месец юли, на база силното представяне на пазара на труда, като американската икономика добави 287 хил. работни места за месец юни. Продажбите на дребно и промишленото производство се представиха по добре от очакваното, което повиши спекулациите до 34%, че Фед ще вдигне лихвените нива до края на годината.

Докладът на министерството на труда (United States Department of Labor) за новосъздадените от американската икономика нови работни места (Non Farm payrolls) ще излезе на 05 август, като се очкава нови 175 хил. работни места да бъдат добавени за месец юли.

Bloomberg индексът на щатския долар (Bloomberg Dollar Spot Index) измерващ силата на долара спрямо кошница от най-търгуваните 10 основни чуждестранни валути, достигна най-ниското си ниво от 3 юни, като се понижи 1,27% на 29 юли, след доклада за забавения растеж на американската икономика от 1,2% за второто тримесечие.

 

Решението на централната банка на Япония да остави паричната си политика непроменена изненада пазарите, като инвеститорите очакваха по-агресивни мерки от страна на гуверньора Харохико Курода, също допринесе за отстъпването на щатския долар с 3,05% спрямо японската йена, в търговската сесия на 29 юли.

"Ръстът на БВП на САЩ не е достатъчно слаб, за да предизвика паника, но е достатъчно слаб, да не позволи на Фед да затегне монетарната си политика", заяви Арнаб Нилим, фонд мениджър в AllianceBernstein LP, управляваща активи над 490 милиарда долара.

 

Доларът достигна най ниското ниво за месец юли от 1,11200 долара за евро, като понижи стойността си 0,9% спрямо европейската обединена валута в търговската сесия приключила на 29 юли, на база слабите резултати за растежа на американската икономика през второто тримесечие. Доларът приключи месец юли с понижение от 0,56% спрямо европейската единица. Най-търгуваната валутна двойка на форекс пазара EUR/USD е на ниво от 1,1170 долара за евро в 13:30 ч. на 1 август, което е понижение 0,04% на дневна база.

Последни новини
Още от Пазари