Пазарите очакват вдигане на лихвите в САЩ едва през септември 2017

Разочароващите данни за растежа на американската икономика обърнаха настроенията на инвеститорите

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Забравете септември или дори декември. Трейдърите на пазара на облигации залагат, че Фед няма да предприеме следващо повишение на лихвените проценти до септември 2017, пише Bloomberg.

По-рано през тази седмица облигационният пазар сигнализираше за почти 50% шанс за вдигане на лихвите в САЩ до края на годината. Оптимизмът на пазарите се изпари в петък, след като първоначалните данни за икономическия растеж на САЩ през второто тримесечие на 2016 показаха, че БВП се разширява с 1,2% годишен темп. Средната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за 2,5%.

Графика 1. Движение на 2-годишните ДЦК на САЩ след данните за икономическия растеж. Източник: Bloomberg

Доходността по 10-годишните ДЦК на САЩ спадна с около 11 базисни пункта през тази седмица до 1,45%, връщайки се близо до рекордно ниски нива от 1,32%, достигнати на 6 юли. Доходността по 2-годишните държавни облигации се понижи с 5 базисни пункта до 0,66%, след като в петък записаха най-голямото си поскъпване от юни насам. Вероятността за повишаване на лихвите до края на 2016 според пазарите спадна до 36% спрямо 45% в края на предходната седмица.

Доларовият спот индекс записа четвърти пореден ден на понижение след по-ниските от очакваното данни за ръста на икономиката през второто тримесечие на 2016. 

Графика 2. Движение на доларовия спот индекс в периода 25-29 юли. Източник: Bloomberg Terminal 

Следващото заседание на Фед ще се проведе на 21 септември. Паричните власти в САЩ следят внимателно доколко устойчиво се подобрява състоянието на американската икономика в контекста на последващите си решения. Членовете на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) оставиха лихвите непроменени на срещата си през тази седмица и отбелязаха, че „краткосрочните рискове за икономическите перспективи са намалели“, давайки по този начин заявка, че ще се придържат към плавното и постепенно покачване на лихвите.

„Някои позитивни данни по-рано тази седмица, както и становището на FOMC породиха оптимистични нагласи сред пазарните участници, че може би има лъч светлина за предприемане на стъпка към затягане на паричната политика през септември, но разочароващите данни за БВП обърнаха настроенията“, коментира Томас Саймън, старши икономист в Jefferies LLC, който е един от 23-те първични дилари, които търгуват с Фед.  

Последни новини
Още от Пазари