Какво ще следят инвеститорите през следващата седмица

Заседанието на Английската централна банка ще бъде в центъра на вниманието на инвеститорите

Марк Карни, гуверньор на АЦБ. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на АЦБ. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

През следващата седмица в центъра на вниманието на инвеститорите ще продължат да бъдат икономическите данни в САЩ, които се очаква да дадат насока доколко стабилна е най-голямата световна икономика, така че да издържи на евентуално вдигане на лихвите от Фед през следващите месеци, пише Investing.com. Във фокуса на вниманието ще бъдат данните за заетостта извън селскостопанския сектор, които традиционно се публикуват в петък. Освен това се очаква Институтът за управление на предлагането (ISM) да публикува данни за активността в производствения сектор и сектора на услугите.

Инвеститорите ще следят отблизо и заседанието на Английската централна банка, което ще се проведе в четвъртък, на фона на очакванията, че финансовата институция ще предприеме парични стимули в отговор на негативния икономически шок от вота за Brexit.

В Китай пазарните участници ще следят данните за активността в производствения сектор с оглед на продължаващите опасения, свързани със състоянието на втората по големина световна икономика.

Извън Г-7 трейдърите ще очакват решението за паричната политика на Австралийската централна банка тази седмица предвид нарастващите предположения за понижение на лихвите проценти.

Някои от важните събития за следващата седмица (1-5 август):

  • Доклад за заетостта в САЩ за юли

Министерство на труда в САЩ ще обяви данни за новите работни места в САЩ извън селскостопанския сектор през юли в петък, 5 август.

Прогнозите на анализатори сочат, че американската икономика е добавила 175 хил. работни места през юли, следвайки ръст от 287 хил. месец по-рано. Безработицата се очаква да се запази на нива от 4,9%, докато средното почасова заплащане се предвижда да се повиши с 0,2% след покачване от 0,1% месец по-рано.

  • Решението на Английската централна банка

Английската централна банка ще обяви решението си за лихвената политика в четвъртък, 4 август. Очаква се и Протоколът от заседанието на Комисията по паричната политика на АЦБ, тримесечният доклад за инфлацията и пресконференцията на гуверньора на финансовата институция Марк Карни.

Очакванията за разхлабване на паричната политика се повишиха, след като по-рано Карни намекна, че през летните месеци централната банка може да пристъпи към подобен ход.

  • Бизнес активността в китайския производствен сектор

В понеделник, 1 август, ще бъде публикуван официалният правителствен PMI индекс за активността в производствения сектор в Китай и аналогичният PMI индекс на частната компания Markit в партньорство с икономическото списание „Цайсин“ (Caixin).

Индексът на мениджърите по поръчките се очаква да остане непроменен на нива от 50 пункта през юли, докато прогнозите за измерителя на Caixin са за леко повишение от 48,6 до 48,7 пункта. Данни под 50 пункта показват свиване в сектора.

  • PMI индексът за производствената активност в САЩ

Институтът за управление на предлагането (ISM) ще публикува своя PMI индекс за производството в САЩ през юли в понеделник, 1 август. Очакванията са за леко понижение до 53 пункта.

В същото време институтът ще публикува доклада си за активността в сектора на услугите през юли в сряда, 3 август.

  • Решението за паричната политика на Австралийската централна банка

Във вторник, 2 август, Австралийската централна банка ще обяви решението си за паричната политика. Повечето икономисти очакват централната банка да понижи основните лихвени проценти от 1,75% до исторически ниски нива от 1,5% в опит да даде тласък на инфлацията. 

 

Последни новини
Още от Пазари