Ново 20: Не хеликоптерни пари, ваучери

Централните банки са напът да изчерпат съществуващите неконвенционални инструменти

Снимка: ZeroHedge Снимка: ZeroHedge

Хеликоптерните пари няма да стимулират икономическия растеж, но безплатните ваучери могат и да успеят, смята Катрин Ман, главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), пише Investor.bg.

„Хеликоптерните пари сами по себе си няма да са по-ефективни за насърчаване на икономическия ръст отколкото мерките, които централните банки вече прилагат“, казва Ман в интервю за телевизията. „Като спестители вие просто ще вземете тези хеликоптерни пари и ще ги сложите под дюшека, както сте правили и с останалите си средства. Но пък за хеликоптерни ваучери може да се говори, тъй като на практика вие трябва да похарчите тези пари“, допълва тя, цитирана от Bloomberg.

Централните банки са напът да изчерпат съществуващите неконвенционални инструменти и идеята за хеликоптерните пари вече се споменава от редица икономисти. Мнозина представителите на регулаторите обаче я отричат. Управителят на Японската централна банка Харухико Курода например заяви, че това не е нито необходима, нито възможна мярка.

Bloomberg посочва, че идеята представлява сливане на фискална и парична политика. Финансово затруднените правителства продават краткосрочни облигации директно на централната банка в замяна на прясно напечатани пари, които се инжектират директно в икономиката под формата на данъчни облекчения или разходни програми. Обичайните посредници – банките – се прескачат.

Осем години след глобалната финансова криза икономическият ръст остава потиснат в редица части на света, като МВФ прогнозира глобален растеж от едва 3,1% тази година. Бавното възстановяване не успява да вдъхне достатъчно увереност на потребителите и бизнеса и това кара и двете страни да се въздържат при разходите си.

„Не можем да продължаваме с този нисък номинален растеж на БВП“, казва Катрин Ман. „В качеството ни на вземащи решения и на политици трябва да признаем, че имаме инструментите и че е наша отговорността, защото в противен случай младите хора няма да имат работа и по-добро бъдеще, а що се отнася до възрастните – няма да можем да плащаме техните пенсии“, допълва тя.

Последни новини
Още от Пазари