BlackRock: Пригответе се за ниска доходност

Акциите на развиващите се пазари ще са сред малцината активи, които ще прекосят границата от 6%

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Успех в опитите за постигане на двуцифрена възвръщаемост!

Според BlackRock Inc ще бъде наистина трудно за който и да е клас активи да даде на инвеститорите доходност над едва 6% в следващите години. Всъщност, според главния инвестиционен консултант на най-голямото управляващо дружество в света Ричард Търнил повечето финансови инструменти няма да донесат дори 5%, пише Bloomberg.

„Нашите допускания за възвръщаемостта в следващите пет години постепенно се движат надолу след финансовата криза на фона на слабите перспективи пред глобалния растеж, експанзионистичната парична политика и растящите оценки“, пише анализаторът. „Понижихме нашите прогнозни доходности за голяма част от активите с фиксирана доходност след спада на доходностите и ръста на цените през второто тримесечие.“

Според BlackRock акциите на развиващите се пазари ще са сред малцината активи, които ще прекосят границата от 6%.

Най-лошите новини са за инвеститорите, които държат американски държавни ценни книжа. Търнил вярва, че те ще донесат по близо 1% всяка година, след като доходностите по облигациите ще нараснат от днешните много ниски нива.

Не само щатските държавни облигации ще страдат, но и цялата вселена на финансовите инструменти с фиксирана доходност може да я очакват тежки времена.

Според главния инвестиционен стратег на BlackRock едва 10% от ценните книжа с фиксирана доходност в глобален план ще имат годишна възвръщаемост от или над 3% до 2021.

Единствената група, която фирмата препоръчва, ако даден инвеститор иска да вложи средства в този клас активи, е по-рисковия дълг на развиващите се пазари.

Сред рисковите активи дългът на развиващите се пазари и дивидентният растеж си заслужават вниманието. Правителствените облигации все още могат да играят важна роля за диверсификацията на портфейла, но на по-висока цена.

Анализ на Bank of America Corp. от миналата седмица показа, че нетните притоци към фондовете за облигации на развиващите се пазари са рекордни на фона на нарасналото търсене на доходност.

Що се отнася до акциите – високите им оценки карат анализаторите на BlackRock да са предпазливи относно американските акции. Другите пазари са по-атрактивни, но не и без риск. Фирмата харесва Индия от развиващите се пазари, но намали прогнозата си за европейските акции след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

Що се отнася до суровините – от BlackRock не мислят, че петролът не е напът да се зарадва на предстоящо възстановяване, но счита, че златото може да бъде удачно за диверсификация при текущите цени.

Последни новини
Още от Пазари