Перспективите пред паунда се влошават след данните за PMI

Economic Surprise Index се понижи за първи път в петък през последните 14 дни

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Възстановяването на британската валута може да се окаже, че върви към своя край с оглед на последните данни за PMI индекса, показващи, че икономиката на Великобритания започва да губи инерция месец след вота за излизане на страната от ЕС, пише Bloomberg.

Данните за инфлацията и пазара на труда в периода преди Brexit, оповестени по-рано тази седмица, надминаха прогнозите на анализатори и подпомогнаха покачването на паунда, който се отласна от 31-годишно дъно спрямо долара на 6 юли. Британската валута продължи възстановяването си до петък, когато беше публикуван индекса на мениджърите по поръчките (PMI), обхващат периода след референдума във Великобритания. Измерителят показва, че активността в производствения сектор и сектора на услугите се влошава през този месец.

PMI индексът за сектора на услугите се понижава до 47,4 пункта през юли от 52,3 пункта през юни, с което записва най-резкия си спад в историята на индекса и най-лошите данни от март 2009. Показателят за активността в производствения сектор спада до 49,1 пункта от 52,1 пункта през юни, отбелязвайки най-ниското си ниво от февруари 2013. 

Слабите данни за PMI индекса дадоха нов тон на залозите, че Английската централна банка ще разхлаби паричната си политика още през следващия месец. Пазарите на фючърси показват, че има 87% вероятност Комитетът по парична политика да понижи основния лихвен процент от рекордни ниските 0,5% на 4 август, когато е следващото заседание на АЦБ. За сравнение вероятността след срещата на централната банка през юли беше 52%.

„Сега вече имаме доказателство, получихме реално потвърждение от данните за PMI индекса“, коментира Нийл Джоунс, ръководител продажби в хедж-фонда Mizuho Bank Ltd. в Лондон. Според него съществуват ясни индикации, които могат да накарат АЦБ да предприеме действие на следващата си среща.

Възстановяването на британската валута беше подпомогнато по-рано този месец от решението на централната банка да запази основните си лихвени проценти непроменени, както и от по-добрите от очакваното данни, изключващи обаче периода след референдума. Индексът Economic Surprise Index, изготвян от Citigroup Inc., който измерва доколко официалните макроикономически данни надхвърлят или изостават от прогнозните на анализаторите, се понижава за първи път в петък през последните 14 дни, след като се изкачи до най-високото си ниво за последните три години ден по-рано.

 

 

 

 

Последни новини
Още от Пазари