Централните банки изместиха Brexit за влиянието върху паунда

Британската валута се колебаеше между печалби и загуби

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

След като Brexit имаше ключова роля за представянето на паунда от вота на 23 юни насам, сега на преден план излизат централните банки по света, пише Bloomberg. 

При отсъствието на свежи новини за преговорите на Великобритания с ЕС паундът се колебаеше между печалби и загуби, след като първо Японската централна банка, а след това ЕЦБ превзеха вниманието на трейдърите.

Британската валута регистрира спад, след като гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода посочи в свои коментари, излъчени по BBC Radio 4 днес, че няма нито нужда, нито възможност за използването на хеликоптерни пари в страната. Но след това стана ясно, че тези коментари са били направени преди референдума във Великобритания, а именно на 17 юни. Паундът продължи да се колебае и по-късно през деня по време на пресконференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги.

„Фактът, че йената се засили отново днес, вероятно ще доведе до нов натиск в посока надолу на курса паунд-йена“, посочи Лий Хардман, стратег по валутна търговия в Лондон.

Британската валута отбеляза лека промяна до 83,41 пенса за евро към 17:30 ч. българско време. Преди това тя отслабна с 0,5%. Паундът спадна с 0,2% до 1,3183 долара след предходен спад с 0,7%. 

Последни новини
Още от Пазари