Цените на жилищата в САЩ продължават да растат

Те регистрират повишение с 5,6% на годишна база през май

Къща в Пало Алто, Калифорния. Снимка: Michael Short/Bloomberg Къща в Пало Алто, Калифорния. Снимка: Michael Short/Bloomberg

Цените на жилищата в САЩ отбелязват ръст от 5,6% на годишна база през май в резултат на надпреварата на купувачите за недостатъчния брой жилища, пише Bloomberg.

Цените се покачват с 0,2% спрямо април на сезонно изгладена база, пише в свой доклад Федералната жилищна финансова агенция. Средната оценка на 18 икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 0,4%.

Отчетеното подобрение при пазара на труда и ниските лихви по ипотеките дадоха тласък на надпреварата в търсенето на жилища и цените. Съществуващата наличност в края на май спада с 5,7% спрямо година по-рано по данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти.

„Ако не започне ново строителство, което да облекчи ситуацията, наличните имоти ще останат малко. Това ще задвижи нагоре цените на жилищата и ще ограничи достъпността“, заяви главният икономист от Fannie Mae Дъг Дънкан относно прогнозата си за икономическия растеж в САЩ.

Средната цена на жилище за едно домакинство е 241 000 долара през май, което представлява ръст с 4,6% на годишна база, показват данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти.


 

Последни новини
Още от Пазари