Загуба на доверие в активно управляваните инвестиционни фондове

Инвеститорите се насочват към фондове, следващи основните пазарни индекси

Статуята на Златния бик в близост до Уол Стрийт, Ню Йорк. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Статуята на Златния бик в близост до Уол Стрийт, Ню Йорк. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Инвеститорите са изтеглили $21,7 млрд. от активно управляваните фондове за инвестиции в американски акции през юни. Това е най-голямото месечно изтегляне на капитали от подобни фондове от октомври 2008 насам, предаде Morningstar.

Инвеститорите са продали свои дялове в активно управляваните фондове за инвестиции в акции в САЩ на обща стойност $30,2 млрд. В същото време взаимните фондове и борсово търгуваните фондове, следващи движението на индекси, са привлекли към себе си $29,2 млрд.

Топ директорите на фондовете за управление на активи като Лари Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock, и Грегъри Джонсън, директор на Franklin Resources, предупредиха, че изместването към пасивни инвестиционни инструменти ще продължи. Това ще постави под заплаха маржовете на печалбите и бъдещето на много инвестиционни компании.

Активно управляваните инвестиционни фондове бяха обект на критика от Уорън Бъфет по-рано през годината. Емблематичният инвеститор и милиардер Бъфет каза, че те не се представят по-добре от инвестиция във фонд, следващ основните борсови индекси в САЩ.

В същото време индексите в САЩ продължават да чупят рекорд след рекорд. Вчера, 18 юли, S&P 500 затвори на рекордно високо ниво, като добави 0,24% до 2166,89 пункта.

Последни новини
Още от Пазари