Северно море е все по-непривлекателно за добив на петрол

Разходите по извеждане на добивни мощности от експлоатация растат

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Темпът на затваряне на петролодобивни мощности в Северно море се ускорява, след като заедно с отстъплението на цените през последните дни налице е и несигурност по отношение на инвестиционната среда, създадена от Brexit.

Прогнозните разходи, които ще бъдат направени за извеждане на мощности от експлоатация в британския сектор през десетте години до 2024, са нараснали до 16,9 млрд. паунда по данни на индустриалната група Oil&Gas UK. Сумата е с 16% по-висока спрямо прогнозата от 2014.

Понижаването на цените до под $50 за барел остави около 30% от петролодобивните мощности в британската част на Северно море на загуба. Това е един от регионите в света, където разходите за производство са сред най-високите. Ниските цени на петрола караха производителите да се отказват от добивите още преди решението на Великобритания да гласува за напускане на ЕС.

Около една трета от работещите платформи във Великобритания са на над 30 години, което надхвърля годините, за които първоначално са били проектирани да работят. И докато цена от $100 за барел оправдаваше инвестиции в подобряването им, от средата на 2014 насам нещата стоят по съвсем различен начин.

Петролното производство в региона е било на ниво от средно 965 хил. барела дневно през миналата година спрямо най-високата стойност от 2,9 млн. барела дневно, показват данни на BP Plc.

Въпреки възстановяването в цената на петрола от дъното, достигнато в началото на годината, вотът във Великобритания отново хвърля сянка върху добивите в Северно море. Потенциалното второ гласуване за независимост на Шотландия е един от факторите, оказващи влияние. Шотландия е притежател на най-голямата част от британските мощности за добив на петрол.

Последни новини
Още от Пазари