Интересът към златото спада след неуспешния опит за преврат

Благородният метал приключи миналата седмица с понижение от 2,1%, отбелязвайки първия си седмичен спад от последните 7 седмици

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Златото и останалите благородни метали отслабват, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган си върна контрола след опита за военен преврат в петък, пише Bloomberg.

Златото на спот пазара спадна с 0,7% до $1,327,64 за тройунция към 12:24 ч. местно време в Лондон. Позитивните данни за продажбите на дребно в САЩ и инфлацията, обявени в петък, от друга страна, повишиха залозите, че Фед ще предприеме стъпки към повишаване на разходите за кредитиране през 2016.

„Златото отслабва в резултат на комбинация от фактори, сред които стабилизирането на политическата ситуация в Турция и добрите данни от САЩ, сигнализиращи възможно повишение на основната лихва през тази година“, коментира Кирил Чуйко, анализатор в BCS Global Markets.

По-високите лихвени проценти по принцип правят благородния метал по-малко привлекателен за инвеститорите в контекста на повишаването на доходностите по други активи, като облигациите например. Макар че новините около опита за военен преврат доведоха до поскъпването на благородния метал късно в петък, златото приключи седмицата с понижение от 2,1%, записвайки първия си седмичен спад от последните 7 седмици. Вероятността за повишение на лихвите през декември нарасна до 44% в петък спрямо 35% ден по-рано.

Някои анализатори прогнозират поскъпване на златото след покачването му с 25% от началото на годината с оглед на търсенето на сигурни убежища на фона на волатилността на финансовите пазари и опасенията, свързани с растежа. Златото е в бичи пазар и може да се покачи до над $1500 със запазване на нивата на потреблението, благоприятствани от ниските разходи по кредитирането, и неясния изход от президентските избори в САЩ, смятат от DBS Group Holdings Ltd.

 

 

Последни новини
Още от Пазари