Златото се отправя към първата си седмична загуба от май

Кои са причините за отдръпването от ценния метал

Златни кюлчета. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Златни кюлчета. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Златото се отправя към първата си седмична загуба от май насам, след като инвеститорите се насочиха към рискови активи като акциите, ограничавайки търсенето на благородния метал, пише Bloomberg.

Той отчита спад с 2,3% тази седмица, а активите във фондове, обезпечени със злато, също са на път да запишат първия си седмичен спад от май. През изминалите три седмици парите се изливаха в световните акции заради нарасналите спекулации, че властите ще вземат повече мерки за ограничаване на тежките последствия от Brexit.

Фючърсите върху злато, които отбелязаха двугодишен връх миналата седмица, са нагоре с 25% от началото на годината на фона на очакванията, че лихвите в САЩ ще останат ниски. Инвеститорите се тълпяха на благородните метали веднага след референдума за Brexit, който причини големи сътресения на пазарите. 

Активите в борсово търгувани фондове, обезпечени със злато, спадат с 2,1 метрични тона до 2 001 тона в четвъртък, показват данни на Bloomberg. Те са надолу с 5,3 тона тази седмица.

Инвеститорите виждат едва 8% вероятност Фед да повиши лихвите този месец. Шансовете за действия през септември нарастват до 23% в сравнение с едва 2% в началото на месеца.

Новини за другите ценни метали

Вносът на сребро от Индия се очаква да не достигне миналогодишния си рекорд, тъй като бижутерите се борят със забавящото се търсене и прекомерните запаси. Фючърсите върху сребро с доставка септември са надолу с 0,6% до 20,20 долара за тройунция в Comex. На Нюйоркската стокова борса платината и паладият отбелязват спад. 

Последни новини
Още от Пазари