Облигациите на Германия вече са под нулата

Това е първият път, в който инвеститорите приемат отрицателна възвръщаемост

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

За първи път в историята си Германия издаде 10-годишни облигации с отрицателна лихва на стойност над 4 млрд. евро с доходност от -0,05%, обяви германската централна банка Bundesbank.

10-годишните германски държавни облигации, или т. нар. бундове, служат като база за сравнение на дълговите пазари и са смятани за една от най-сигурните инвестиции.

Това е първият път, в който инвеститорите приемат отрицателна възвръщаемост, което означава, че те ще плащат за привилегията да притежават германски облигации на фона на опасенията за последиците от британския вот за излизане от ЕС и икономическите притеснения около това, пише Investor.bg.

Въпреки че кредитополучателите традиционно плащат лихви върху заема, който взимат, в условията на повишена политическа несигурност тези лихви паднаха до рекордно ниски нива, скоро след като инвеститорите се насочиха към по-сигурни убежища за своите средства. 

С приемането на негативна доходност инвеститорите се отказват от всяка надежда за възвръщаемост на инвестицията си, което изглежда разумна цена, за да избягат от несигурността на борсовия срив и волатилните акции и валути.

Европейската централна банка намали своите основни лихвени проценти до нула и стартира мащабна програма за изкупуване на облигации, известна като количествени облекчения, в опит да стабилизира икономиката на еврозоната и да ускори инфлацията.

Последни новини
Още от Пазари