Новините през седмицата пратиха паунда и йената на два обратни полюса

Йената върви надолу, а паундът - нагоре

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Въпреки силната година до момента, японската йена се е насочила към най-слабата си седмица от 1999 насам заради спекулациите, че премиерът Шиндзо Абе и гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода ще увеличат стимулите, като по този начин ще потиснат стойността на йената.

Силните данни от Китай от своя страна понижиха търсенето на активи убежища. Поевтиняването на японската йена достига 5% през седмицата 11-15 юли, като това я прави най-слабо представящата се валута спрямо щатския долар от 16 основни валути, следени от Bloomberg.

Назначението на Тереза Мей за нов премиер на Великобритания ограничи политическата несигурност в страната, като това също изигра роля за понижаването на търсенето на активи убежища.

Към 14:10 ч. на 15 юли йената губи 0,37% спрямо долара за деня, достигайки 105,76 йени за долар.

Следващата среща на Японската централна банка е на 28 юли, като пазарите все повече насочват настроенията си в посока на очаквания за нови стимули.

В същото време британският паунд е на обратния полюс, като се е насочил към най-силната си седмица спрямо долара от 2009 насам. Факторите, помогнали за повишаването на стойността на британската валута, включват избирането на новия кабинет, който ще управлява, както и решението на Английската централна банка да се въздържи от понижаване на лихвите, въпреки сериозните очаквания това да се случи.

Към 14:15 ч. паундът добавя 0,27% спрямо долара до 1,3378 долара за паунд.

 

Последни новини
Още от Пазари