Иран дава петрола си на чужди компании

За първи път от 65 години Техеран ще концесионира петролните и газовите си полета

Снимка: Brian Wingfield/Bloomberg Снимка: Brian Wingfield/Bloomberg

За първи път от 65 години Иран планира да даде достъп на чуждестранни компании до петролните и газовите си полета. Това ще стане чрез подписване на специални петролни договори за управление на полетата. Първите такива споразумения ще бъдат подписани през есента, пише Natural Gas Europe.

Тези контракти включват в себе си минимална дейност, такси върху добива и възвръщаемостта на инвестициите. Те ще заместят сегашната схема на договори за изкупуване, внедрена през 90-те години на миналия век. Чрез нея Техеран се опита да намери компромис между нуждата от инвестиции в петролната индустрия и забраната за чужденци да притежават дял от петролните ресурси, която съществува в Конституцията на страната.

Тези договори са считани за доста рискови - те позволяват на инвеститорите да развиват полетата и да получават дял от добива в продължение на между 5 и 7 години и след това да предадат находището на държавната петролна компания, предава Investor.bg

През есента на 2015 година властите в страната публикуваха списък с 49 газови и петролни полета, за които очакват инвеститори отвън. Работата по новите договори за тях ще приключи до месец. Очакванията са те да бъдат парафирани през септември, а срокът им на действие да бъде между 20 и 25 години.

По данни на иранските власти през последните години към 150 чужди компании са проявили интерес към участие в проекти от петролната сфера. До договор не се е стигало досега. Големи европейски компании, сред които Total и Shell, отказаха да инвестират в петролната индустрия по старата схема с договорите за изкупуване.

Новите договори, които ще дават възможност за притежаване на дял от петролните ресурси, вече предизвикаха остри критики в Иран. Според опозицията подобни сделки са срещу интересите на страната.

Изчисленията на управляващите обаче сочат, че страната ще губи по 4 млрд. долара на месец, ако продължава да бави новите схеми за инвестиции в петролната индустрия. Сумата ще се удвои, ако бъдат включени и косвените загуби, допълва още Natural Gas Europe.

Очакванията са с новата схема Иран да привлича между 40 и 50 млрд. долара годишни инвестиции в петролната сфера. 

Последни новини
Още от Пазари