Британските банки в центъра на вниманието

Експозицията на кредиторите към имотни активи надвишава 84 млрд. долара

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британските банки отново попаднаха в центъра на вниманието заради експозициите си към сектора на имотите.

Експозицията на кредиторите към имотни активи надвишава 65 млрд. паунда (84 млрд. долара), което е почти една трета от общата пазарна оценка на най-големите финансови институции, сочат данни на Goldman Sachs Group Inc, цитирани от Bloomberg.

Според анализатори банките на Острова може да бъдат принудени да претърпят загуби заради спирането на най-големите фондове за инвестиции в имоти.

Информационната агенция припомня, че според стрес тестовете на Bank of England спад на цената на имотите с 30 на сто ще намали банковия капитал с около 3%.

Междувременно британският в. Sunday Telegraph публикува информация, според която британската централна банка обмисля ограничения за фондовете за имоти, за да избегне нова криза от мащаба на тази през 2007-2008.

Обмисля се и въвеждането на правило инвеститорите, които искат да излязат от фондовете по-рано, да получават пари, изчислени при по-ниски цени на активите на фондовете, както и на допълнителни ликвидни буфери.

Вестникът не казва откъде има тази информация, а от британската централна банка засега не искат да коментират.

Агенцията припомня, че и по-рано Английската централна банка (АЦБ) е изразявала загриженост за отворените фондове за имоти, чиито активи на практика стават неликвидни във време на криза, а същевременно на инвеститорите се позволява да теглят парите си без предупреждение и предизвестие.

В тази връзка властите обмислят да въведат и изискване за предизвестие със срок от минимум 30 дни до 6 месеца при теглене на средства. Това ще даде време на фондовете да реализират активите си, без да правят големи отстъпки от цената, за да могат да удовлетворят претенциите на инвеститорите.

На фона на паниката около спрените инвестиционни фондове за имоти обаче американската компания за частен капитал Madison International Realty обяви, че планира да инвестира 1 млрд. паунда в техни активи, съобщава Investor.bg.

Решението на компанията е ранен знак за това как опортюнистични инвеститори ще се опитат да се възползват от ситуацията на пазара на Острова, след като на 23 юни 52% от британците избраха на референдум страната им да напусне Европейския съюз (ЕС).

Компанията вече е разговаряла с представители на някои от фондовете. Компании посредници на пазара на имоти, като Knight Frank и Cushman & Wakefield, също съобщават, че поддържат връзка с тях.

В края на миналата седмица британският финансов регулатор предупреди, че някои от фондовете ще трябва да отменят решенията си за прекратяване на търговията и да осигурят на инвеститорите достъп до парите им.

Последни новини
Още от Пазари