Трейдърите в очакване на решението на Английската централна банка

Шансовете тя да повиши лихвите са нараснали до 74% след вота за Brexit

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Трейдърите са в очакване на първото заседание на Английската централна банка след вота за Brexit в търсене на нови причини за разпродажби на паунда, пише Bloomberg.

Очакванията са, че на срещата този четвъртък гуверньорът Марк Карни ще потвърди обещанието си да предприеме всички необходими мерки за стимулиране на икономиката.

Шансовете централната банка да понижи лихвите на 14 юли са скочили до 74% спрямо 11% точно преди решението за напускане на ЕС да бъде обявено. И докато по-ниските лихви могат да подпомогнат растежа и инфлацията, те обикновено подкопават валутата.

„Едно понижаване на лихвите може да засили натиска в посока надолу върху паунда”, каза Джейн Фоли, главен валутен стратег в Rabobank International в Лондон. „Заседанието на Английската централна банка ясно ще определи посоката”.

На 5 юли, по време на третата си пресконференция след референдума, Карни обеща да предприеме стъпки за облекчаване на кредитирането, давайки сигнал, че през лятото може да се очаква понижение на лихвите или допълнителни количествени улеснения. Той предупреди, че част от рисковете от Brexit вече са започнали да „изкристализират”.

Споменът за 2007

В деня след неговата реч британската валута достигна 31-годишно дъно, а затварянето на няколко имотни фонда напомни за труса на пазара на недвижими имоти в началото на финансовата криза от 2008. Паундът потъна с 2,5% тази седмица.

Икономистите във Великобритания не са единодушни за изхода от заседанието на Английската централна банка. Малко по-голяма част от анкетираните от Bloomberg предвиждат понижение на лихвите.

Инвеститорите ще наблюдават внимателно всяка секунда от срещата за каквито и да било знаци от паричните власти как смятат да реагират на кризата от Brexit.

„Всички искат да видят как централната банка ще оцени ситуацията досега, кои финансови рискове са материализирани и какво предстои”, каза Ещер Райхелт, валутен стратег в Commerzbank. „За паунда всичко зависи от сигналите, които институцията ще даде”. 

Последни новини
Още от Пазари