Петролът достигна най-ниското си ниво от 8 седмици

Петролът на път да затвори най-големия седмичен спад от февурари от 7%

Нефтена платформа до СантаКруз - Photographer: Diego Giudice/Bloomberg News Нефтена платформа до СантаКруз - Photographer: Diego Giudice/Bloomberg News

Петролът е на път към затваряне на най-големия седмичен спад от февурари, след доклада на American Petroleum Institute (API) за количеството барели суров петрол, налични на склад от американски фирми. Производството намаля с 194 000 барела на ден, най-големият спад на продукцията в САЩ от 2014 г.

Цените на петрола се сринаха с 4.8% след правителствените данни, изнесени на 7 юли, според които запасите са намалели с 2.3% до 2,2 милиона барела през миналата седмица, което е по-малко от прогнозата на API от 2,5 милиона барела.

"Петролните запаси намаляха много по-малко от прогнозата на API и това разочарова пазарите", заяви Ангъс Никълсън, пазарен анализатор в IG Ltd. Мелбърн.

 

 

Американското производство

Запасите от суров петрол в САЩ намаляват седма поредна седмица до 524, 4 милиона барела, най-ниското ниво от 11 март, по данни на EIA. Доставките са паднали от 87-годишен връх от 543.4 милиона барела, отбелязан през последната седмица на април.

Производството на суров петрол в САЩ се понижи до 8,43 милиона барела на ден, което е най-ниското ниво от май 2014 г., според доклада на U.S. Energy Information Administration (EIA) за седмицата, приключила на 1 юли.

Разширяване на инвестициите

Два проекта на стойност 45 милиарда долара бяха обявени този месец. Най-големите световни петролни компании възвръщат доверието на пазара и правят големи инвестиции, окуражени от повишаването на цените на суровия петрол и по-ниските разходи с цел разширяване на пазарните им дялове.

Chevron Corp даде зелена светлина на проект „Tengiz” в Казахстан на стойност 37 милиарда долара, най-голямото начинание в петролната индустрия от 2014.

BP Plc подписа нов договор на стойност 8 милиарда долара за разширяване на базата за добив на втечнен природен газ в Индонезия.

Голяма част от офшорните платформи в Мексиканския залив са в позиция на готовност да възобновят дейност, ако търсенето на суровината нарасне през втората половина на годината. BP Mad Dog Фаза 2 в Мексиканския залив е на път да стартира до края на годината. Това е един от най-големите проекти в сектора.

Рисковете от ребалансиране на пазара

Възстановяването на цените и ребалансирането на пазара накара някои от производителите на шистов петрол в САЩ да се върнат обратно към дейност на затворените сондажни платформи.

Активните нефтени платформи в САЩ се повишиха до 341, според доклада на Baker Hughes от 1 юли, като 11 петролни сонди са възстановили дейност през последната седмица. Броят на активните петролни кладенци се увеличава в четири от последните пет седмици.

Докладът на Baker Hughes е важен бизнес барометър за петролната индустрия, а  броят на активните платформи е водещ индикатор за движението на цените и търсенето на петролни продукти.

"Цените на петрола достигнаха равновесие и перспективата да се покачват на по-високо ниво намалява", заяви Йън Тейлър, главен изпълнителен директор на най-големия петролен търговец в света, Vitol Group, в интервю за Bloomberg TV.

 

Ако цените на петрола се задържат над 50 долара през вторите шест месеца от годината, американските компании производителки на шистов петрол ще се върнат на пазара, което може да доведе до нов бум на производството от шистовите полета и нов срив на цените на петрола.

Цените на американския лек суров петрол WTI се покачват с близо 80% от 12-годишното дъно през февруари, когато сортът West Texas Intermediate се търгуваше на нива от 26.05 долара за барел.

Понижаващото се производство в САЩ, атаките на петролни хъбове в Нигерия и прекъсването на доставките от Канада заради пожарите в Алберта са факторите, движещи цените на петрола в положителна посока през последните месеци. Над 90 000 души бяха изселени и щетите от опожарените петролни полета в Канада се оценяват над 3 милиарда долара.

Фючърсите на американския лек суров петрол West Texas Intermediate със срок на доставка през август (CLQ6), търгуван на стоковата борса в Ню-Йорк (NYMEX), в последната сесия за седмицата, завършваща на 8 юли, се търгуват на ниво от 45,05 долара за барел, което е 0,20% понижение на дневна база, отбелязано в 18:05 ч.. Цените на суровия петрол достигнаха най-ниското си ниво от 10 май след доклада на API и затвориха сесията на 7 юли с понижение от 4.9%

Международният бенчмарк, Сорт Брент с фючърсен контракт за доставка през септември (LCOU6), е на ниво от 46.40 долара за барел, търгуван на борсата Intercontinental Exchange (ICE) в Лондон, което е цена на отваряне в търговската сесия на 8 юли в 18:05 ч.

Последни новини
Още от Пазари