Паундът вече е най-слабата валута за 2016

Паундът изпревари аржентинското песо за първото място в негативната класация

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският паунд се е насочил към третата си поредна седмица на поевтиняване след гласуването за напускане на ЕС, като вече успя да се изкачи до първото място в една негативна класация. Паундът е най-слабо представящата се валута спрямо долара за 2016 от общо 31 основни световни валути, показва базата данни на Bloomberg:

Източник: Bloomberg

Британската валута изпревари аржентинското и мексиканското песо, за да излезе на първо място в света като най-поевтиняла валута за годината спрямо щатския долар. Инвеститорите продължават да разпродават паунди, макар и с по-бавни темпове в сравнение с първите дни след референдума.

Прогнозите също не са особено оптимистични.

„Паундът ще поевтинее значително с увеличаването на несигурността по отношение на инвестициите и растежа“, каза Кит Джукс, макро стратег в Societe Generale в Лондон.

В сряда, 6 юли, британската валута стигна 31-годишно дъно спрямо долара на ниво от $1,2798 за паунд, като затварянето на няколко фонда за инвестиции в имоти напомни за сътресенията от началото на Световната финансова криза през 2007. Потребителското доверие в страната се срина с най-много от 21 години насам в специално проучване след референдума, проведено между 30 юни и 5 юли.

Към 14:45 ч. днес, 8 юли, все пак паундът изтрива малко от загубите, като поскъпва с 0,53% спрямо долара до $1,2974 за паунд.

На обратния полюс са японската йена, бразилският реал и руската рубла, като това са най-добре представящите се валути спрямо долара от началото на 2016.

Последни новини
Още от Пазари