Европа със стъпки към търговско споразумение с Канада

Чрез предложението на ЕК ще бъдат премахнати повечето мита за стоки и услуги

Флаговете на ЕС във Франкфурт, Германия преди началото на строежа на централата на Европейската централна банка, 19 май 2010. Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg Флаговете на ЕС във Франкфурт, Германия преди началото на строежа на централата на Европейската централна банка, 19 май 2010. Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) официално предложи на Съвета на ЕС подписването на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (ВИТС), съобщиха от Брюксел.

От ЕК предлагат това споразумение като „смесено“, тоест да не засяга правната позиция на Комисията по въпроса, която е изразена в разглежданото от Съда на ЕС дело за търговското споразумение между общността и Сингапур. Съдът трябва да прецени кой е компетентният орган за взимане на решение по търговски споразумения на ЕС.

Със статута на „смесено“ обаче споразумението с Канада ще може да бъде бързо одобрено и подписано още на следващата среща на върха между ЕС и Канада, която ще се проведе през октомври, пише Investor.bg.

Чрез документа ще бъдат премахнати повечето мита за стоки и услуги, което ще е от полза за бизнеса и за хората, изтъкват от ЕК. Това ще стане при пълното спазване на европейските стандарти за безопасност на храните, опазването на околната среда и трудовите права.

Търговското споразумение ще доведе и до засилване на търговията с услуги, нов достъп до пазара и по-добър достъп за европейските доставчици на услуги, в които европейските компании са световни лидери — от морски, телекомуникационни и инженерни услуги до счетоводни услуги и услуги, свързани с околната среда.

За доставчиците на услуги ще бъде по-лесно да пътуват между ЕС и Канада, за да се срещат със своите клиенти. Споразумението ще улесни признаването на професионалните квалификации при регулираните професии (като например архитекти, счетоводители и инженери), което ще създаде нови възможности за специалистите в тези сектори.

Освен това то ще позволи на предприятията от ЕС да участват в процедури за обществени поръчки на всички равнища на управление – федерално, провинциално и местно, и в най-различни области – ИТ системи, пътища, влакове и т.н.

С помощта на търговското споразумение ще бъдат намалени и разходите за дружествата от ЕС, особено за по-малките предприятия, става ясно още от съобщението на ЕК. Това ще стане благодарение на взаимното признаване на т.нар. „Сертификати за оценяване на съответствието“ за широка гама от продукти от електрически стоки до детски играчки.

Така например, ако предприятие от ЕС иска да изнася играчки, ще е достатъчно то да подложи продукта си на изпитване в Европа, за да получи валиден за Канада сертификат, като по този начин ще спести време и пари. По силата на споразумението ще бъдат защитени и продуктите с т.нар. "географски означения" на ЕС. 

Справка в статистиката на Министерството на икономиката показва активиране на търговските отношения между България и Канада от 2005 година насам. Пикът е бил през 2012 година, когато стокообменът между двете страни достига стойност от 180,5 млн. щатски долара. В следващите години обаче и износът, и вносът се свиват и през 2015 година стокообменът е на стойност едва 86 млн. долара.

Водещи стоки в износа ни, който е на стойност 55,2 млн. долара, са ламарини и ленти от мед, електрически акумулатори и медикаменти. От Канада сме внесли стоки за 30,8 млн. долара, основно храни – ракообразни, зеленчуци със сухи бобови чушки, както и печатни произведения.

Скромни са канадските инвестиции в българската икономика – 4,4 млн. евро през 2015 година. От икономическото министерство у нас обясняват това с географската отдалеченост и непознаване на България и региона като цяло. Пречка е и „недооформената нормативна рамка на двустранните отношения в тази област“, посочват още експертите в министерството.

Осъществените до момента канадски проекти са основно в минната област.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер определи споразумението като „най-доброто и най-напредничаво“. Той призова текстовете да влязат в сила възможно най-скоро. Според комисаря по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом пък споразумението е повратен момент в европейската търговска политика. „Това е най-амбициозното търговско споразумение, което ЕС някога е сключвал“, категорична беше тя.

След като Съветът и Европейският парламент дадат своето съгласие, споразумението ще може да се прилага временно. За да влезе в сила окончателно, споразумението трябва да бъде сключено от ЕС чрез решение на Съвета и със съгласието на Европейския парламент, както и да бъде ратифицирано и от всички държави от ЕС чрез съответните национални процедури.


 

Последни новини
Още от Пазари