Факторите, движещи цените на петрола

Рисковете пред петролния пазар

Oil Pumping And Storage Facilitieс Oil Pumping And Storage Facilitieс

Цените на петрола няма да се покачат на по-високо ниво от сегашното в периода през следващата година и половина, тъй като търсенето се забавя и рафинериите препокриват доставките. Не виждам как петролният пазар ще върви нагоре. Има прекалено много глобални запаси на петрол, държани на склад и ще отнеме значително време системата да заработи отново. Международният бенчмарк на петрола вероятно ще приключи годината на нива, близки до сегашните", заяви Йън Тейлър , главен изпълнителен директор на най-големият петролен търговец в света, Vitol Group в интервю за Bloomberg TV.

Vitol Group търгува с дневен обем от над 6 милиона барела суров петрол и рафинирани продукти, достатъчни да покрият нуждите на Германия, Франция, Италия и Испания взети заедно.

Цените на петрола се покачват близо 80% от 12-годишното дъно през януари, когато международният сорт Брент се търгуваше на нива от 27,10 долара за барел.

Стратегията на Саудитска Арабия, най-големият производител и износител на суров петрол в света и картелната организация ОПЕК от средата на 2014  да извадят от пазара компаниите с висок марж на добив проработи успешно. Според доклада на Baker Hughes, резултатът е прекратяване на дейността на 68% от нефтените платформи в САЩ и срив на цените на петрол над 70% през 2015 г.

Продукцията в рамките на картела през май скочи до 32,76 милиона барела на ден, което е най-високия темп на производство от 1989.

В резултат на успешната картелна политика, производството на петрол извън ОПЕК е на път към най-големия си спад от 1992.

Икономиките на петролнозависимите страни износителки на ценната суровина са изправени пред огромни бюджетни дефицити поради срива на цените и продължителния период на ребалансиране на пазара.

Goldman Sachs Group: Най-големите страни износителки и богатите на петрол държави са изправени пред рецесия в енергийния сектор, причинена от продължителен период на ниски цени, подобно на периода от финансовата криза 2008-2009.

Забавен растеж на търсенето

Търсенето на суров петрол и рафинирани продукти се забавя и през втората половина на годината темпът на растеж на доставките се очаква да намалее. Рафинериите от Далечния Изток и Китай понижават търсенето на суровината, тъй като вече са се презапасили през първите шест месеца от годината, възползвайки се от ниските цени на петрола.

Фючърсите на бензина с доставка през август традиционно достигат най-висока цена през летния сезон в САЩ. Галон бензин се търгува за 1,50 долара в Ню Йорк на 4 юли, което е под цената на фючърсите с доставка през септември, което значи, че доставките препокриват търсенето, като сигнал за пренаситеност на пазара.

Спад на производството

Цените на американския суров петрол WTI се покачват близо 80% от 12-годишното дъно през февруари на фона понижаващото се производство в САЩ, прекъсване на доставките от Канада, поради пожарите в Алберта и атаките на петролни хъбове в Нигерия.

Продукцията в САЩ намалява с 4,053 милиона барела, което е най-големият седмичен спад в производството през изминалия месец, според доклада на Енергийната информационна администрация (EIA) от 29 юни.

САЩ изпомпва 8,6 милиона барела на ден през изминалия месец, което е спад от 9.6 милиона през юни 2015 г.

Запасите от суров петрол в Кушинг, Оклахома, най-големият хъб за доставка на американския сорт WTI и най-големият център за съхранение на петрол и петролни продукти в САЩ спадат с 951 хил. барела, според доклада на American Petroleum Institute (API) от 29 юни.

Рисковете на пазара

Ако цената на петрола се задържи над 50 долара през вторите шест месеца от годината, американските компании производителки на шистов петрол ще се върнат на пазара, което може да доведе до нов бум на производството от шистовите полета и нов срив на цените на петрола.

Активните нефтени платформи в САЩ се повишиха до 341 според доклада на Baker Hughes от 1 юли, като 11 петролни сонди са възстановили дейност през последната седмица. Докладът на Baker Hughes е важен бизнес барометър за петролната индустрия и броя на активните платформи е водещ индикатор за търсенето на петролни продукти.

Голяма част от офшорните платформи в Мексиканския залив са в позиция на готовност, да възобновят дейност, ако търсенето на суровината нарастне през втората половина на годината.

Международния бенчмарк сорт Брент с доставка през септември (LCOU6) с фючърсен контракт на ниво от 48,82 долара за барел търгуван на борсата Intercontinental Exchange (ICE) в Лондон, отбелязва 2,55% понижение за търговската сесия на 5 юли.

Фючърсите на Американският лек суров петрол West Texas Intermediate със срок на доставка през август (CLQ6) търгуван на стоковата борса в Ню-Йорк (NYMEX) в първата сесията за седмицата се търгуват на ниво от 47,50 долара на барел, което е 3,02% понижение на дневна база на 5 юли.

Последни новини
Още от Пазари