Суровините напът към най-доброто тримесечие от 2010

Суровинният сектор с най-големи печалби за второто тримесечие

Суровини - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Суровини - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Суровините са единствения сектор отбелязващ печалби над 13% за второто тримесечие и се представя по-добре от фондовия и облигационния пазар, както валутния форекс пазар и представянето на американския долар.

Сътресенията на капиталовите пазари предизвикани от Brexit засилиха притесненията на банкери и инвеститори. Британския паунд се срина до 31-годишно дъно, докато фондовите пазари отбелязаха най-големия едноднвен срив от финансовата криза през 2009. поради рисковете от изхода на референдума Brexit на 23 юни за напускането на Великобритания от най-големия обединен пазар в света.

Вота за напускане на Обединеното кралство на най-големия обединен пазар в света, подтикна инвеститорите да се насочат към по-сигурни инвестиции във времена на несигурност, повишена волатилност и сътресения на капиталовите пазари. Златото се покачи с близо 5% след референдума, когато британците гласуваха положително за напускане на Европейския съюз.

Bloomberg Commodity Index (BCOM) навлезе в бичи пазар, след като повечето суровинни сектори отбелязха повишение и цените на суровия петрол преминаха границата от 50 долара за барел.

Bloomberg Commodity Index е на път към най-доброто тримесечие от 2010. BCOM е широко диверсифициран индекс, проследяващ цените на фючърсните контракти на суровините с физическа доставка на стоковите пазари, включващ 22 основни суровини в седем сектора. Стойността на индекса се повишава над 13% от началото на април.  

Сътресенията от несигурността на световните пазари на фона Brexit водят до продължителен период на повишена несигурност, което увеличава волатилността и предизвиква нестабилност на финансовите пазари.Политическото влияние от решението, води до негативните последици за икономическия растеж и риск от рецесия, което повишава интереса на инвеститорите към златото, като основна суровини за запазване на стойността във времена на несигурност.

Златото е най-добре представящия се инвестиционен актив през тази година, като отбелязва повишение от 25% от началото на януари. Инвестициите в борсово търгувани фондове обезпечени със злато се покачиха до най-високото ниво от септември 2013.

Спот цената на златото е на ниво от 1 319.50 долара за тройунция в 14:20 чaca. на борсата London Metal Exchange (LME) в търговската сесия на 30 юни, което е 0,56% понижение на дневна база.

Три от петте най-добре представящи се суровини в Bloomberg Commodity Index през това тримесечие са селскостопански стоки, водени от соята,чиято стойност се повиши 47% за периода на фона екстремните климатични условия, които заплашват културите в Латинска Америка.

Според доклада на Goldman Sachs, инвеститорите се връщат към инвестиции в селскостопански суровини с най-бързи темпове, от сухия период през 2012.

Свръхпредлагането, което предизвиква най-голямият срив на цените на суровините в световен мащаб, показва признаци на подобрение и до голяма степен се свива, като пазара е на път да се ребалансира. Цените на суровините се възстановяват на фона съкращаването на продукцията и намаляване на доставките от страна на производителите.

Суровият петрол се покачва близо 80% от 12-годишното дъно през февруари на фона понижаващото се производство в САЩ, прекъсване на доставките от Канада, поради пожарите в Алберта и атаките на петролни хъбове в Нигерия.

Броят на активните нефтени платформи в САЩ паднаха до 330 според доклада на Baker Hughes от 24 юни.

Сорт Брент с доставка през септември (LCOU6), търгуван на борсата Intercontinental Exchange (ICE) в Лондон в 14:20 чaca. се търгува на ниво от 50.91 долара за барел, което е 0,80% понижение за търговската сесия на 30 юни.

Цената на фючърсните контракти на американския лек суров петрол WTI с доставка през август (CLQ6) на стоковата борса в Ню-Йорк (NYMEX) в търговската сесията на 30 юни са на ниво от 49,43 долара на барел, което е 0,9% понижение за деня в 14:20 чaca.

Природният газ, най-добре представящата се суровина от енергийния сектор в индекса на Bloomberg се възстанови 28% през последното тримесечие, след като цените на газта паднаха през март до най-ниското ниво от 1999.

Свиване на добива от шистовите полета и повишение на средните температури поради природния феномен Ла Ниня са основните причини, компаниите да намалят добива с 27% за последното тримесечие от средните стойности за периода между 2011 и 2015.

Стоковите пазари показват признаци на подобрение, но би отнело доста продължително време на възстановяване, докато негативния ефект от свръхпредлагането отшуми и ребалансирането на пазарите окаже положително влияние върху цените на суровините.  

Последни новини
Още от Пазари