Най-поскъпналите и най-поевтинелите валути спрямо лева след Brexit

Йената и паундът в двaта края на класацията

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

Кои валути поевтиняха и поскъпнаха най-много спрямо еврото и съответно спрямо лева след решението на Великобритания да напусне ЕС? Важен въпрос за международната търговия и инвестиционни позиции, който вълнува както търговци, така и трейдъри.

Да започнем с добрите новини – най-поевтинелите валути спрямо еврото и лева от Brexit насам (23 – 29 юни) са паундът, шведската крона и полската злота.

Източник: Bloomberg Terminal

Разбираемо поевтиняването при паунда е най-силно, като достига 7,18%, имайки предвид страховете от ефектите върху икономиката на Великобритания след Brexit. Шведската крона груби 1,5%, а полската злота – 1,31%. Полската злота се приема за измерител, оценяващ рисковете за развиващите се пазари от Източна Европа във връзка с Brexit. В първия ден след референдума злотата загуби 3,8% спрямо еврото, но след това се възстанови. Все пак остава третата най-поевтиняла валута спрямо общата европейска валута и спрямо лева, който следва фиксиран валутен курс към еврото. Шведската крона от своя страна също загуби, като по-слабата ѝ ликвидност не беше компенсирана от статута ѝ на валута убежище.

На обратния полюс са японската йена с поскъпване от 6,22%, бразилският реал с ръст от 3,99% и индонезийската рупия с ръст от 3,62%. Доларът остава на 8 място по този показател с ръст от 2,77%. Йената и реалът са две от трите най-добре представящи се валути спрямо долара от началото на годината. Статутът на йената на валута убежище ѝ донесе силни позитиви след изхода от референдума във Великобритания, като японската валута поскъпна сериозно спрямо всички основни валутни двойки, които сформира. Еврото не направи изключение. Въпреки смесените настроения около реала, който през цялата 2016 е подкрепян от процедурата по отстраняване на бразилския президент Дилма Русеф от поста ѝ, бразилската валута също се представя силно спрямо еврото в дните след Brexit. Индонезийската рупия от своя страна поскъпна след значителното понижаване на очакванията за вдигане на лихвите от страна на Фед и от въведеният наскоро закон за данъчна амнистия, привлякъл чуждестранни инвеститори.

От гледна точка на международната търговия поевтиняването на паунда спрямо еврото може би е най-важната новина, а от инвестиционна гледна точка поскъпването на йената също има сериозна тежест.

 

Последни новини
Още от Пазари