Standard&Poor's понижи кредитния рейтинг на Великобритания

Рейтинговите агенции предупреждават за негативни перспективи за икономически растеж и риск от рецесия

Лондон, Великобритания - Photographer: Matthew Lloyd/Bloomberg Лондон, Великобритания - Photographer: Matthew Lloyd/Bloomberg

Рейтинговата компания Standard&Poor's понижи кредитния рейтинг на Великобритания от топ инвестиционен клас ААА с две нива до АА с негативна перспектива, позовавайки се на риска от непредвидимата обстановка на фона решението от референдума на страната, да напусне Европейския съюз, което поставя страната в политическа и икономическа парализа.

 

„Решението ни се базира на контекста на този референдум и вот за Brexit, като смятаме, че институционалната силата на Великобритания вече не е това, което беше“, заяви Мориц Кремър, главен международен рейтинг директор на Standard&Poor's, в интервю за BloombergTV.

 

Понижението на инвестиционният рейтинг, "отразява рисковете от значително влошаване на външните условия за финансиране", което означава, че през следващата година, рейтинга на страната може да бъде понижен отново. Рейтинга на Великобритания остава с негативна перспектива, като се базира на рисковете за икономическите перспективи и стабилността на британския паунд, като резервна валута.

 

Standard&Poor's понижи рейтинга на Централната банка на Англия (BOE), десетки емисии облигации, както и на банките Barclay's и Lloyd's.

 

Неясното бъдеще от евентуално разпадане на Великобритания, след Brexit предрича и друг референдум за независимост на страните от острова. Конституционните въпроси, произтичащи от по-голямата част от избирателите в Шотландия и Северна Ирландия, които са избрали да останат в ЕС поставя нови рискове, според Standard&Poor's.

 

Fitch Ratings също намали рейтинга на Великобритания от +АА до ниво от АА с негативна перспектива, като се позовава на вероятността от "рязко забавяне" на икономическия растеж.

 

Понижението на кредитния рейтинг на Великобритания от S&P и Fitch, вероятно ще бъде само първата крачка на най-големите рейтингови компании да преразгледат инвестиционния рейтинг на страната и последващите икономически и политически рискове, в светлината на Brexit.

 

Moody’s Investors Service понижи инвестиционния рейтинг на страната от „стабилен“ на „негативен“.

 

Премиерът, Дейвид Камерън обяви след резултатите от референдума Brexit на 24 юни, че ще се оттегли от поста си на лидер, което задълбочава политическата несигурност и разделение на Острова.

 

Brexit предизвика срив на капиталовите пазари и британската лира отбеляза най-големия еднодневен срив в историята, като понижи стойността си срещу всички свои валутни конкуренти и близо 10% срещу американският долар, като достигна 30 годишно дъно след обявяването на резултатите от референдума.

 

Доходността по 10-годишните британски държавни облигации падна под 1% за първи път в историята, на фона на спекулациите, че Английската централна банка ще намали лихвените проценти до рекордно ниско ниво на следващото заседание след Brexit, за да предотврати риск от рецесия.

 

Водещите рейтингови агенции предупреждават, че ако Великобритания не предоговори търговските си споразумения с Европейския съюз, много негативни перспективи за икономически растеж и развитие пред Островната държава.  

Последни новини
Още от Пазари