Кой британски актив се представя добре след Brexit

Само британските ДЦК с ръст в цените

Ако има един британски актив, който да се представя добре след вота на британците за напускане на ЕС, то това несъмнено са британските държавни облигации. Доходностите по 10-годишните британски ДЦК паднаха под 1% за първи път в историята на 27 юни – втория ден на търговия след референдума. Доходностите им бяха на нива от почти 1,4% в деня преди вота.

Причината? Несъмнено това са очакванията, че Английската централна банка може да посегне към понижаване на лихвите с цел предпазване на икономиката на страната, което от своя страна носи и спад в доходностите на облигациите.

В същото време започна да се говори за неяснота около бъдещето на гуверньора на английската парична институция Марк Карни. Карни беше сред защитниците на оставането на Великобритания в ЕС и може да разчете вота на народа като недоверие и към него. 51-годишният канадец е начело на Английската централна банка от 3 години.

Финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн каза от своя страна, че няма да се оттегли от поста си и че страната ще остане отворена за бизнеса.

В същото време загубите за британските акции и паундът продължават да поевтиняват и днес, 27 март. Към 14:20 ч. българско време FTSE 100 губи 1,61%, докато паундът поевтинява с 3,43% спрямо долара до $1,3211 за паунд.

 

Последни новини
Още от Пазари