В търсене на инвестиционни стратегии след Brexit

Какво да очакваме от пазарите в идните дни и седмици

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания гласува за излизане от ЕС на референдума в края на миналата седмица. Първоначалната реакция на пазарите беше очаквана при подобно развитие на вота – поскъпване за активите убежище като златото и йената, срив на паунда и на акциите в Европа и света като цяло. Това обаче беше само първоначалната реакция, а какво ще се случи оттук натам? Ще останат ли пазарите нестабилни дълго време, или първоначалната им реакция до голяма степен изчерпва разочарованието на инвеститорите от вота? Пазарните участници в световен мащаб започнаха да търсят стратегии за живота след вота за Brexit, като вероятно още утре, 27 юни ще станем свидетели на интересни движения на пазарите. 

„На практика нямаме опит, който да ни подскаже какво ще се случи. Позиции, трупани в продължение на 23 години, може да трябва да бъдат преосмислени“, каза Глен Капело, генерален директор в Mischler Financial Group. 

Какво обаче да очакваме по първоначални прогнози през следващите дни и седмици:

Акциите 

Европейските акции вероятно ще продължат да вървят надолу, като от Credit Suisse очакват британският FTSE 100 да загуби 19%, а европейският Euro Stoxx 50 – 14%. Сред най-силно засегнатите сектори се очаква да са акциите на финансовите компании и стоки от второстепенна необходимост. 

Не липсват и интересни стратегии. Йоги Деван, главен изпълнителен директор на Hassium Asset Management каза, че продава европейски акции и купува британски, защото очаква Английската централна банка да понижи лихвите и да увеличи обема на програмата си за количествени облекчения, за да подпомогне икономиката. 

По-добро представяне можем да очакваме от акциите на компаниите, произвеждащи сигурни активи, като златото. 

Валутите

Най-големи рискове има за страните, производителки на суровини и икономики, които разчитат на търговия с Великобритания. Очакванията са силното представяне на долара и йената да продължи, а сред най-уязвимите валути е южноафриканският ранд. 

Облигациите

Като сигурни активи, държавните облигации на страни като САЩ, Япония и Германия може да поскъпнат, а доходностите по тях да тръгнат надолу. Доходността по 10-годишните американски ДЦК падна с 19 базисни пункта в петък, 24 юни. По-любопитно е движението на британските ДЦК, чиито доходности също паднаха, но тук не е толкова сигурно докога това ще продължи, особено след понижаването на кредитния рейтинг на страната. 

От гледна точка на корпоративните облигации вероятно вълненията ще са краткосрочни, казват от Credit Suisse. Позицията на Morgan Stanley също е положителна по отношение на корпоративните облигации в Европа. 

Доколко тези очаквания ще се сбъднат, ще разберем през следващите дни и седмици, които ще са вълнуващи за пазарите. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари