Най-силните суровини през 2016

Суровините с най-силно начало на годината от 2008

До момента през 2016 маркираме най-силното начало на година за суровините от 2008 насам. Това показва представянето на суровинния индекс на Bloomberg, събиращ в себе си 22 суровини и борсово търгувани стоки.

Най-голяма възвращаемост на годишна база носи соевото брашно с над 95%, а на второ място остава соята с 58,65%. Два метала допълват топ 4, като това са цинкът и среброто с по над 50% възвращаемост на годишна база.

Друг метал обаче остава в дъното на класацията. Става въпрос за медта, която носи загуби от 0,68% на годишна база. В дъното на класацията са още пшеницата и добитъка, носещи загуби от 23,4% и 20,2% съответно.

Представянето на медта обаче е особено интересно на фона на поскъпването на други метали през годината, сред които и желязото.

Цената на медта е силно зависима от търсенето от Китай, а перспективите пред него остават неясни, като страната се опитва да намери тънкия баланс между поддържане на растежа и ограничаване на спекулациите на имотните пазари.

Анализатори като Бен Дейвис от Liberum казват, че с понижаването на цените на имотите в Китай ще намаляват и инвестициите в сектора и съответно търсенето на мед.

В същото време най-силна е била волатилността в цените на петрола, цинка и никела, което ги прави по-високорискови инвестиции.

Последни новини
Още от Пазари