Движението на валутите спрямо паунда в деня преди референдума

Валутните пазари подсказват спокойствие

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Движението на британския паунд е една от най-любопитните и следени теми около референдума във Великобритания още откакто стана ясно, че той ще се състои. Как обаче се движи той спрямо водещите валути в световен мащаб в деня преди големия вот и какво показва това движение?

Букмейкърите дадоха сериозно предимство на оставането на Великобритания в ЕС в последните дни, което успокои пазарите. Основният британски борсов индекс FTSE 100 изтри загубите, натрупани от началото на юни.

Сигнали на успокоение идва и от движението на паунда през последните часове преди гласуването.

Към 17:00 ч. на 22 юни паундът поевтинява леко спрямо еврото, но добавя позиции спрямо долара, йената и швейцарския франк. Поевтиняването към еврото е минимално в размер на 0,07% до 1,3020 евро за паунд:

Източник: Bloomberg Terminal

Ръстовете спрямо йената и долара обаче са по-сериозни, като достигат 0,44%(1,4728 долара за паунд) и 0,52%(154,15 йени за паунд) съответно:

Източник: Bloomberg Terminal

Източник: Bloomberg Terminal

Спрямо франка също има поскъпване, но то е минимално, като достига 0,05%:

Източник: Bloomberg Terminal

Имайки предвид и поскъпването на британската валута през последните дни спрямо водещите световни валути, несъмнено залозите на пазарите клонят сериозно към оставане на Великобритания в ЕС. Какъв ще е резултатът от гласуването и ще се сбъднат ли прогнозите за силно поевтиняване на паунда при Brexit обаче ще разберем след вота.

Последни новини
Още от Пазари