Златото на фона Brexit и сътресенията на капиталовите пазари

Златото над 15% повишение от началото на кампанията Brexit

Златни кюлчета - Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg Златни кюлчета - Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

Златото на фона Brexit, повишената волатилност и сътресенията на капиталовите пазари засилват притесненията на банкери и инвеститори поради рисковете от изхода на предстоящия референдум на 23 юни за напускането на Великобритания от най-големия обединен пазар в света.

 

Ако Великобритания напусне Европейския съюз, спот цената на златото може да достигне нивото от 1 350 долара за тройунция в рамките на седмица, според проучване на Bloomberg.

 

Сътресенията от несигурността на световните пазари, увеличава волатилността и интереса на инвеститорите към златото във времена на несигурност. Потенциалният риск от Brexit води до продължителен период на повишена несигурност, предизвикваща нестабилност на финансовите пазари и подкопаващ позицията на Лондон, като основен финансов център.

 

Златото отбелязва над 15% повишение от обявяването на официалната дата за референдума Brexit в началото на февруари.

 

Хедж фондовете инвестират в златни фючърси с рекордни темпове, като отворените контракти в златни опции и фючърси отбелязват исторически второто най-голямо ниво на инвестиции в ценния метал, достигащ близо рекордните нива от 2011 г.

 

Глобалните капиталови пазари изтриха над 1 трилион долара от стойността на акциите през изминалата седмица, докато златните фючърси достигнаха най-високите си стойности от две години.

 

Инвеститорите увеличиха нетните дълги позиция в златни фючърси и опции с 29% до 240 862 контракта в седмицата, приключила на 14 юни, според доклада на U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC), което е втори исторически рекорд след август 2011 г.

Световната икономика в среда на отрицателни лихви и политика на количествените улеснения от страна на централните банки, намалява пула от инвестиционни възможности, което прави златото добра алтернатива с по-ниски разходи за съхранение на физическите активи.

 

Цената на златото падна през изминалата седмица, след като инвеститорския интерес към ценния метал намаля на фона решението на ФЕД, да остави основният лихвен процент непроменен на ниво от 0.50% и понижи оценката от 65% за вдигане на лихвите до края на годината до 38%, след изявлението на председателя, Джанет Йелън, която изрази опасенията на банкерите относно изхода от вота на референдума за излизане на Великобритания от ЕС на 23 юни.

Федералният резерв на САЩ промени монетарната си политика, като повиши лихвените проценти от най-ниските нива от 10 години насам през декември 2015 г. до ниво от 0.50%, като знак на доверие в икономиката. Покачващото се доверие е положителен сигнал за растежа на икономиката, както и положителен за цените на акциите и негативен за цената на златото.

 

Цената на златото търгувано на борсата New York Mercantile Exchange (NYMEX) се покачва с 15% от официалното обявяване на датата за референдума през февруари. Ценният метал достигна ниво от 1 316.40 долара за тройунция на 16 юни, което е най-високото ниво от август 2014 г.

 

Спот цената на златото в първата търговска сесия за седмицата започваща на 20 юни е на ниво от 1282.85 долара за тройунция, което е 0.92% понижение на дневна база, отбелязано в 15:30 ч.   

Последни новини
Още от Пазари