Петролът с най-сериозен седмичен спад от над 2 месеца

Над 4% седмичен спад в цената на черното злато

Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Петролът регистрира най-сериозното си седмично поевтиняване от април насам, въпреки ръста на петролните фючърси в Ню Йорк. Те поскъпнаха с 2%, но спадът за седмицата остава сериозен и достига 4,3%.

След като се възстанови от 12-годишното дъно, достигнато в началото на годината, петролът поевтинява през последната седмица заради подновени притеснения, че по-високата цена ще доведе до връщане на пазара на по-високоразходни производители. Подобна тенденция вече започна да се наблюдава, като част от шистовите производители отново започнаха производство.

Руският министър на енергетиката Александър Новак каза, че ниските цени на петрола може да останат налице в продължение на 10-15 години в интервю за Bloomberg.  Новак каза още, че не вижда смисъл Русия и Саудитска Арабия да работят заедно с цел да повлияят на пазара.

В същото време стана ясно, че цена от $50 за барел няма да помогне на венецуелската държавна петролна компания да избегне забавяне на плащане по дълга си. Това каза петролният министър на страната Еулогио Дел Пиньо.

 

Последни новини
Още от Пазари