МВФ предупреждава Великобритания за рисковете от Brexit

Управляващият директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард предупреждава Великобритания за рисковете и последиците от напускането на Европейския съюз

Brexit - Photographer: Jason Alden/Bloomberg Brexit - Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Членството в Европейския съюз е едно от най-значимите икономически и политически успехи на новото време, което създава нови работни места и увеличава приходите на Великобритания, като отворените граници на страната правят "динамична и оживена икономика", заяви Кристин Лагард на 17 юни, в реч изнесена във Виена.

 

"Уверени сме, че икономическите рискове за Великобритания при напускане на ЕС ще бъдат твърде негативни", заяви директорът на МВФ, Кристин Лагард.

 

Европейската интеграция повишава обмена и търговията, нивото на чуждестранните инвестиции, производителността и приходите за страната.

 

Британското правителство

 

„Brexit ще предизвика тежка фискална криза и правителството ще бъде принудено да повиши данъците и социалните придобивки, за да съкрати разходите“, заяви канцлера Джордж Осбърн

 

Премиерът, Камерън подтикна британците да гласуват за оставане на страната в блока на предстоящия референдум на 23 юни, като изтъкна предупреждението на британската хазна, че изхода от гласуването ще е решаващ за бъдещето на търговията, бизнеса, създаването на работни места и мястото на Великобритания, като икономическа сила на световната карта.

 

Brexit ще предизвика ефекта на доминото за страните членки на 28 обединения блок и ще доведе до негативни последствия за ЕС и това ще има отрицателно влияние за бъдещето и растежа на световната икономика.

 

Покушението срещу депутат, спря кампанията за референдума във Великобритания за втори пореден ден.

 

Джо Кокс, депутат от Лейбъристката партия, една от най-сериозните застъпнички на политическата кампания за оставане на Великобритания в ЕС, почина няколко часа, след като бе откарана в болница в критично състояние.

 

Премиерът Дейвид Камерън, министър на финансите Джордж Осбърн и управителя на Английската централна банка, Марк Карни всички отменениха публичните си изяви, след шокиращото събитие, седмица преди вота на британците на 23 юни.

 

„Нашите мисли са с членовете на семейството, приятелите, както и тези, чиито живот е бил докоснат от Джо Кокс", заяви Лагард в днешното си изявление.

 

Икономически последници

 

Управляващият директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард предупреди, че Brexit може да доведе до "продължителен период на повишена несигурност", която да предизвика „нестабилност на финансовите пазари“ и сериозно да навреди на икономическо развитие.

 

Brexit и напускането на най-големия обединен пазар в света ще подкопае позицията на Лондон, като основен финансов център и ще предизвика срив на жилищния и капиталовия пазар.

 

Британската лира

 

Рискът от Brexit нараства и опциите хеджиращи риска от срив на паунда след гласуването, при решение за напускане на ЕС скочиха до най-високото ниво от 2003 г. Това е сигнал, че риска за напускане на Великобритания от най-големия единен пазар е все още високо оценяван от инвеститорите, които се презастраховат преди вота на 23 май.

 

Волатилността на втората най-търгуваната на форекс пазара валутна двойка GBP/USD се повишава с наближаването на датата за референдума на фона увеличаващата се несигурност на пазарате от изхода след референдума.

 

Британският паунд завършва последния ден от седмичната търговска сесия на зелена територия с малка промяна и голяма волатилност, поради настроенията за изхода от вота, като валутната двойка GBP/USD се търгува на ниво от 1.4280 долара за паунд, което е повишение от 0.18% на седмична база.

 

Миграционните процеси

 

Бежанските и миграционните въпроси, играят важна роля в дебата Brexit и в този контекст, Лагард призова британските избиратели, да останат отворени към имигрантите и тяхната значима роля в икономиката и обществото.

 

"Винаги съм се възхищавала на Обединеното кралство за политиката на отвореност към други националности и чужди култури и ми е трудно да повярвам, че нагласите са се променили в такъв кратък период от време", заяви Кристин Лагард. "Членството в ЕС е направила икономиката на Великобритания по-богата и също така по-гъвкава и отворена, което за повечето граждани на страната е един голям успех."

Последни новини
Още от Пазари