Японската йена е най-силната парична единица през 2016

Японската валута достигна 22-месечен връх, след решението на BOJ

Токио, Япония - Photographer: Yuya Shino/Bloomberg Токио, Япония - Photographer: Yuya Shino/Bloomberg

Японската йена е най-добре представящата се парична единица, спрямо всички основни валутни конкуренти на най-развитите икономики в света през 2016 г.

Йената се покачи до най-високото си ниво спрямо долара от август 2014, след като Централната банка на Япония (BOJ) остави основния лихвен процент непроменен на ниво от /-0,10%/ и решението на банкерите да се въздържат от промяна в монетарната си политика за вливане на нов транш парични стимули, изстреля японската валута до 22-месечен връх.

 

Японската йена е най-добре представящата се глобална валута срещу всички 31 валутни конкуренти през месец юни, след като гуверньорът на BOJ, Харухико Курода и бордът на Японската централната банка оставиха непроменена монетарната политика на негативни лихви, поради риска от неблагоприятни последици за икономиката, преди изборите през следващия месец.

Решението на банкерите бе повлияно от рисковете пред финансовите пазари, поради вероятността от изхода на предстоящия референдум на 23 юни за оставане или излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Натискът върху гуверньора на BOJ Курода да разшири програмата за вливане на ликвидност, с цел стимулиране на икономиката, се увеличава непрекъснато, като резултатите за растеж и целевото ниво на инфлацията са далеч от таргета от 2%.

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода, заяви след срещата на Г7, състояла се на 20-21 май в Сендай, че банката е готова да разшири траншовете парични стимули, ако външни фактори, включително влиянието на чуждестранните валути, поставят растежа на икономиката и целевата инфлация под риск.

Йената достигна най-високото ниво от близо 2 години, като в ранната търговска сесия на 16 юни достигна нивото от 103,55 йени за долар. Японската валута поскъпва повече от 14% спрямо долара от началото на годината, което прави йената, най-добре представящата се парична единица, сред всички основни валутни конкуренти за 2016.

Решението на ФЕД, да остави основния лихвен процент на ниво от 0,50% на 15 юни, след заседанието на Комитета по паричните операции на откритите пазари, продължи негативната серия на американската валута, което прави доларът, втората най-лошо представяща се основна валутна единица, след британския паунд.

Инвеститорите виждат 100 йени за долар, като сериозен риск нарастващ всеки ден и вероятността японското правителство да има възможност да съживи икономиката, непрекъснато намалява.

Третата най-търгувана валутна двойка на форекс пазара USD/JPY в сесията на 16 юни се търгува на ниво от 104,30 йени за долар в 16 чaca, което е повишение за йената от 1,61% на дневна база.

Финансовият министър на Япония Таро Асо заяви, че правителството може да се намеси, за да стабилизира валутните пазари. Последният път, когато Япония се намеси на пазара, за да ограничи силната йена беше след разрушителното земетресение и цунамито през март 2011.

Последни новини
Още от Пазари