Най-добрите валутни стратегии в контекста на Brexit

Какви ходове предприемат анализаторите

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Предстоящият референдум във Великобритания за членството на страната в ЕС доведе до ръст на волатилността около паунда. Търгуването с него стана изключително скъпо. Това накара банките да посочат на клиентите си алтернативни инвестиции във валути, които биха се представили добре без значение от изхода на гласуването.

Bloomberg представя списък с най-добрите ходове на валутните пазари според анализатори от банки, които те са дали по време на интервюта в телевизията, или са изразили в писмен вид:

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA
Стратегът Роберто Кобо Гарсия очаква кошница от валути убежища, включително долара, йената и швейцарския франк да са най-печеливши в случай, че на референдума Великобритания напусне ЕС. Стратегия за хеджиране на риска около паунда, която банката препоръчва, е отварянето на къси позиции в евро спрямо франка.

Credit Agricole CIB
Най-подходящата стратегия за хеджиране според Валентин Маринов, директор валутни стратегии за страните от Г10, в навечерието на гласуването е продажба на паунда и еврото и инвестиция в злато. Печалбите при инвестиции в йени или швейцарски франкове може да се окажат ограничени, ако централните банки на Япония и Швейцария предприемат разхлабване на паричната политика. Еврото от своя страна също може да пострада заради притесненията за слаб растеж в Европа и действията на ЕЦБ, предупреждава Маринов.

Goldman Sachs Group Inc.
Според екип стратези от Goldman Sachs най-подходящата стратегия в текущата среда е да се заложи на поевтиняване на паунда и еврото спрямо швейцарския франк. Стратегията би се отплатила в случай на Brexit. Стратезите не съветват да се продават паунди за инвестиции в йени, тъй като има риск Японската централна банка да разхлаби още паричната политика.

ING
Анализаторът Петр Крпата счита, че най-добрата стратегия в случай на Brexit е продажба на паунди и инвестиция в йени. Той вижда логика и в купуване на чешки крони спрямо унгарски форинти и полски злоти преди референдума.

Morgan Stanley
Стратези, сред които Ханс Редекер, съветват да се продава евро спрямо щатския долар при целеви валутен курс от $1,08 за евро. Идеята зад подобен ход е, че пазарите все още не вземат предвид достатъчно сериозен риск от поевтиняване на еврото.

Nordea Bank
Стратегът Аурелия Аугулате препоръчва купуване на паунди спрямо долари и изчакване до края на гласуването, вярвайки, че Великобритания ще остане в ЕС.

Societe Generale
Анализаторът Кит Джукс вижда като най-подходяща стратегия за хеджиране в случай на Brexit отварянето на дълги позиции в швейцарски франкове спрямо норвежки крони.

UniCredit
Стратегът Василеос Гионакис продължава да дава предимство на йената, като на единственият явен начин за хеджиране на риска в случай на Brexit.

*Статията няма характер на инвестиционен съвет.

 

Последни новини
Още от Пазари