ЕЦБ и АЦБ със съвместни действия при Brexit?

Водената от Марио Драги банка използва подобни механизми с Федералния резерв на САЩ

Председателят на ЕЦБ през обектива на оператор по време на пресконференцията след заседанието на централната банка на 21.04.2016 Председателят на ЕЦБ през обектива на оператор по време на пресконференцията след заседанието на централната банка на 21.04.2016

Европейската централна банка (ЕЦБ) публично ще поеме ангажимент за защита на финансовите пазари заедно с Английската централна банка (АЦБ), ако Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз. Toва заявиха запознати източници за Reuters, цитирани от Investor.bg.

Подготовката илюстрира високата степен на тревога преди референдума на 23 юни, който ще реши бъдещето на страната в търговията и световните дела и ще преоформи ЕС. Паундът и еврото поевтиняха сериозно заради опасения, че Brexit може да потопи 28-членния блок в рецесия.

Подобно обявление от ЕЦБ ще бъде направено на 24 юни, ако резултатите рано сутринта покажат, че британските гласоподаватели са избрали да напуснат ЕС, сочат източниците. Целта е да се заздрави доверието на инвеститорите в Европа и да се предотврати допълнително изнервяне на пазара.

Ще има изявление, че ще се направи всичко необходимо, за да се поддържа адекватна пазарна ликвидност“, казва високопоставен представил на централната банка, поискал анонимност.

Обещанието на ЕЦБ ще включва отваряне на т.нар. суап линии с АЦБ, което ще позволи обмен на евро и паунд и ефективно ще предостави неограничено финансиране на двете валути за европейските банки, казват източниците.

ЕЦБ и централната банка на Англия отказват коментар по темата.

АЦБ заяви миналия месец, че възможна „засилена несигурност“ вследствие на вота ще затрудни банките при използването на обичайните им източници на чужда валута. Тя допълни, че ще преразгледа операциите си, включително суап линиите.

ЕЦБ използва подобни механизми с Федералния резерв на САЩ, отключвайки допълнителни долари по време на финансовата криза и след атаките от 11 септември.

Осигуряването на допълнителни средства на банките след вота по Brexit ще облекчи натиска върху тях и ще намали потенциала за паника, докато финансовите пазари осмислят резултата на 24 юни, петък, малко преди края на сесията за седмицата.

ЕЦБ е ограничена в действията си отвъд освобождаването на средства за банките. Разширяването на програмата ѝ за печатане на пари, която вече вля над 1 трлн. евро в пазарите и постепенно изчерпва допустимите за купуване облигации и ценни книжа, вероятно ще бъде оспорено от някои страни като Германия.

Подобен ход може да бъде обмислен, само ако пазарен срив вследствие на Brexit натежи върху регионалната икономика в по-дългосрочен план.

В дните около референдума – за който се смята, че е доста оспорван, гуверньорите на европейските централни банки ще проведат няколко срещи, като някои от тях са планирани независимо от вота. Тези срещи може да се окажат възможност за адаптиране на отговора им.

Последни новини
Още от Пазари