Толкова голямо ли е свръхпредлагането на втечнен природен газ

Bloomberg New Energy Finance прогнозира, че предлагането ще превишава търсенето с 29% през 2020

Терминал за втечнен природен газ на Electricite de France. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Терминал за втечнен природен газ на Electricite de France. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

В продължение на месеци банките, включително Citigroup, говорят за масивно свръхпредлагане на втечнен природен газ на глобалния пазар. Ръководителят на отдела за природен газ в Royal Dutch Shell, един от най-големите производители в света, е на друго мнение, пише Bloomberg.

„В действителност няма чак такива нива на свръхпредлагане, за каквито говорят хората.”, смята Маартен Ветселаар, директор в Shell. „За доказателство погледнете към Европа, където търсенето се подобри миналата година и вносът на втечнен природен газ от чужбина леко се промени”.

Развиващите се пазари и увеличеното търсене от страни като Индия, Египет и Пакистан помагат да се контролира насищането на пазара.  

Междувременно Bloomberg New Energy Finance прогнозира, че излишъкът ще продължи до 2025, като предлагането ще превишава търсенето с 29% през 2020. В свой доклад от миналия месец анализаторът от Citi Антъни Юен пише, че последните знаци на засилващо се търсене на втечнен природен газ не могат да компенсират огромното свръхпредлагане.

Според Ветселаар американският пазар на газ ще продължи да бъде тормозен от ниските цени в продължение на десетилетия. „Има много големи запаси на газ, които могат да бъдат произведени за под $4-$4,50 за милион британски термални единици”, посочва той. „Отчитайки световните цени на газа, САЩ ще се сблъсква с техните ниски нива много дълго време.”

Американските газови фючърси са надолу с 12% спрямо предходната година. Те спаднаха с 2,3% в петък и затвориха на $2.556 за милион британски термални единици. 

Последни новини
Още от Пазари