Борса Истанбул пренебрегна по-доброто представяне на турската икономика

Пазарен коментар на Симин Демокан, 10.06.2016

Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изглежда, че инвеститорите ще пренебрегнат икономическите данни, които са по-добри от очакваното. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg – Истанбул Симин Демокан в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. Борса Истанбул е надолу, като пада за втори пореден ден, а общо за седмицата спадът е с почти 1%. Турската икономика отчете ръст от 4,8% през първото тримесечие на тази година. Растежът беше подпомогнат от увеличение на минималната заплата, което стимулира харчовете на домакинствата. Дефицитът по текущата сметка на Турция се сви за девети месец през април, след като цената на внасяната енергия спадна. Дефицитът намаля до $2,9 млрд. през април от $3,8 млрд. година по-рано.

"Изглежда инвеститорите са предпазливи преди решението на Фед за лихвите, което ще стане ясно следващата седмица".

Лирата поевтинява спрямо долара за пръв път от 4 дни и в момента е на ниво 2,9 лири за долар. Спадът за седмицата е 0,2%. Доходностите по 10 годишните ДЦК е нагоре с 5 базисни пункта, като продължава седмичното си покачване за пръв път от 3 седмици насам. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Пазари