Световната банка понижи оценката за икономически растеж

Световната банка намали оценката за растеж на световната икономика в доклада си за първите 6 месеца на 2016 г.

Световната банка: Вашингтон, САЩ -  Photographer: Joshua Roberts/Bloomberg News Световната банка: Вашингтон, САЩ - Photographer: Joshua Roberts/Bloomberg News

Световната банка понижи оценката си за растеж на икономиката от 2.9% през януари до 2.4% в доклада Global Economic Prospects за първото шестмесечие на годината.

 

Базираната във Вашингтон банка за развитие, очаква растежа на световната икономика през 2107 г. да се повиши до 2.8%

 

Световният брутен вътрешен продукт, според оценката на банката ще нарасне с 2.4% през тази година, като темпото на растеж се запазва без промяна, спрямо 2015 г.

 

Понижената оценка се базира на повишаване нивото на дълг в частния сектор, повишеният рсик на развиващи се пазари от началото на годината, повишената политическа и геополитическа несигурност, както и влошаването на условията за икономиките на страните износителки на суровини приспособяващи се към среда на ниски цени.

 

Ниската оценка се дължи, също така на намаляване на перспективите за растеж на развитите икономики, като се понижава оценката на растеж до 1.7% през тази година, в сравнение с 1.8% през 2015 г.

 

Световната банка намали прогнозата си за растеж на американската икономика до 1.9% през тази година, като оценката за растеж бе ревизирана от 2.7% през месец януари.

 

"Осем години след началото на финансовата криза в САЩ през 2008 г., световната икономика остава в капан на нисък растеж", заяви главният икономист на Световната банка, Каушик Басу.

 

Глобалното развитие на световната икономика остава зависимо от "Рисковете изискващи непрекъснато внимание, които идват отвъд окена“, заяви председателят на Федералния резерв, Джанет Йелън в реч изнесена във Филаделфия на 06 юни.

 

Цените на петрола достигнагаха 12 годишно дъно през февруари, което предизвика срив на капиталовите пазари и разширяване на дълга на компаниите в енергийния сектор.

 

Световната банка посочва в доклада си, че при суровинно ориентираните икономики на развиващите се пазари нивото на "кредитите в частния сектор е в близост до нива, които в миналото са били свързвани с етапи на финансов стрес“.

 

Цените на суровините се възстановяват с близо една трета през тази година, въпреки това Световната банка разглежда възстановяването, като частично и поставя средна годишна цена на петрола на ниво от 41 долара на барел през тази година, което е понижение от оценката през януари на ниво от 51 долара за барел.

 

Базираната във Вашингтон банка намали оценката за растеж на руската икономика с 0.5% от началото на годината до ниво от 1.2% за 2016 г. Най-големият износител на природен газ и втората в сета износителка на суров петрол е икономиката на Русия, която е зависима до голяма степен от цените на суровините в енергииния сектор.

 

Вашингтон намали прогнозата за растеж на Япония до 0.5%, което е понижение от 1.3% през януари, на фона слабото потребление и ниското ниво на и износа.

 

Световната банка остави прогнозата си за растеж на втората по големина в света икономика на Китай през тази година непроменена на ниво от 6.7% 

Последни новини
Още от Пазари