Tesla Motors променя автомобилната индустрия

Tesla Motors на път да се превърне в компания за 700 милиарда долара

Tesla Motors - David Paul Morris/Bloomberg Tesla Motors - David Paul Morris/Bloomberg

Elon Musk, главният изпълнителен директор на Tesla Motors, инжинер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор и милиардер, представи плана на компанията от 25 милиарда пазарна оценка към капитализация от 700 милиарда долара.

Tesla Motors е американска автомобилна компания от ново поколение, която съчетава дигиталните технологии с производството на екологични автомобили.

Тесла Моторс променя траекторията на цялата автомобилна индустрия, като създава първата евтина кола на батерии, достъпна за всеки, ускоряваща от 0 до 60 мили в час, за по малко от 6 секунди.

 

 

Компанията планира да произвежда 500 000 електрически автомобили всяка година, започвайки амбициозната си стратегия през 2018 г. Това е 10 пъти повече от броя на превозните средства произведени през 2015 г.

"Tesla е на път да стане най-добрият автомобилен производител в света", зави изпълнителният директор, Elon Musk.

През миналия месец компанията представи прототипа Tesla 3 и вече има над 400 000 клиенти, които са депозирали по 1 000 долара за закупуването на предстоящия модел.

Моделът Tesla 3 е най-евтиния създаван някога електрически автомобил, достъпен за всеки, включващ най-скъпите екстри, което прави екологичния модел, един от най-конкурентните коли на автомобилния пазар.

Моделът Tesla 3 струва 35 000 долара и трябва да се появи на пазара по график в края на 2017 г.

Ниски разходи за производство

Батерията захранваща колата, съставлява една трета от цената на един електрически автомобил.

Tesla Motors създава в Невада, най-големият завод за батерии в света и притежава отделен бизнес за съхранение и производство на батерии.

Компанията произвежда батерии с над 30% по ниски разходи от средните за индустрията. По този начин Tesla Motors е в състояние да продаде модел 3 с печалба над 20% и въпреки това, да е конкурентна на пазара.

 

Висока аеродинамика

Tesla разработва технология подобряваща аеродинамиката на колата, с която коефициента на съпротивление пада до 0.21, което прави Tesla3 модела един от най-аеродинамичните коли продавани някога.

 

Ефективно презареждане

Домашното устройство на Tesla при пълно зареждане позволява на автомобила да измине диапазона от 215 мили преди следващо зареждане. Tesla поставя. Tesla се фокусира върху изграждането на мрежа за зареждане с най-бързите зарядни устройства в света, като местата за презареждане надхвърлят бензиностанциите в съотношение 400 към 1.

 

Elon Musk планира да продава 500 000 автомобила годишно от модела Tesla 3 до 2020 г. Стратегията на Tesla за американския пазар е да продава по 36 000 автомобила на тримесечие.

 

 

Високата цена на Model S и Model X поставя горна граница на общия пазарен потенциал, като целта на Tesla да изпълни стратегията си до края на 2020 г. трябва да компенсира с бързото разгръщане на пазарен дял от модел Tesla 3. Tesla планира да продава повече автомобили от водещия в този клас BMW 3 Series.

 

 

Големите автомобилни компании, както и технологични гиганти, като Google и Apple имат програми за разработване на електрически автомобили. Тенденцията е електрическите коли да заменят двигателя с вътрешно горене и да доминират на автомобилния пазар.

 

Акциите на Tesla Motors (TSLE) търгувани на борсата NASDAQ се покачват близо 48% от началото на февруари, като в търговската сесия на 08 юни, цената на акция на Tesla е 240.60, което 3.56% покачване на дневна база в 17:35 ч.

 

Милиардерът Рон Барън, който е един от най-големите инвеститори в Tesla и главен изпълнителен директор на Baron Capital Management, прогнозира че „Tesla ще се превърне, не само в една от най-големите компании в САЩ през следващите 10 години с пазарна оценка над 700 милиарда долара, което ще я направи една от най-големите в целия свят.“

Последни новини
Още от Пазари