ЕЦБ започва да изкупува корпоративни облигации

Какви са настроенията на пазарите и има ли притеснения

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

От днес, 8 юни, Европейската централна банка официално започва да изкупува корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг от компании, базирани в страните членки на еврозоната.  Мярката беше приета заедно с големия пакет стимули още през март, но изкупуванията започват сега. Програмата за количествени облекчения на ЕЦБ в размер на 80 млрд. евро месечно вече обхваща обезпечени облигации, обезпечение с активи ценни книжа и държавни облигации. Вече и корпоративните облигации с инвестиционен рейтинг стават част от групата на активите, които ЕЦБ ще изкупува.

Към момента не се знае в какъв обем ЕЦБ ще се възползва от новата мярка. Възможни за изкупуване са ценни книжа от 1049 емисии на обща стойност 620 млрд. евро. Анализаторите казват, че ако обемът на изкупуваните корпоративни облигации месечено не надхвърли поне 5 млрд. евро, програмата може да се счита за неуспешна, а инвеститорите да останат разочаровани.

Развитието на програма ще може да бъде следено на сайта на ЕЦБ, като на 18 юли ще бъдат публикувани данни за обема на притежаваните от институцията корпоративни облигации, а те ще бъдат обновявани всеки понеделник. ЕЦБ вече е напът на счупи рекорда за притежавите активи в баланса си, който постави през 2012.

Инвеститорите реагираха по търсения начин на включването на корпоративните облигации в програмата на ЕЦБ, като те поскъпнаха след обявяването на мярката, въпреки че на практика изкупуванията започват от днес:

Анализаторите обаче остават несигурни за това как ще реагират пазарите именно защото не е ясно какъв обем корпоративни облигации ще изкупува ЕЦБ. Оптимизмът около подобни ценни книжа може да се изправи толкова бързо, колкото се и появи, ако очакванията на инвеститорите не се оправдаят в първите седмици на изкупуванията.

 

 

Последни новини
Още от Пазари