Срив на паунда на фона Brexit

Британците биха гласували „За“ излизане от ЕС

Лондонското сити -Photographer: Jason Alden/Bloomberg Лондонското сити -Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Британският паунд се срина до триседмично дъно, спрямо 10-те основни валутни конкуренти и волатилността на пазара достигна седемгодишен връх, след като официалните проучвания изнесени на 06 юни показват, че повечето британци биха гласували „За“ излизане на Великобритания от Европейския съюз на предстоящия референдум на 23 юни.

 

Анкетата „YouGov“ на телевизионна мрежа ITV показва, че 45% от британците биха гласували за "Напускане", докато само 41% за "Оставане" на Великобритания в рамките на ЕС.

 

Резултатите от проучването сринаха британската валута над 150 пипса спрямо американският долар в сутришната сесия на 06 юни на фона Brexit, като инвеститорите пресмятат риска за напускане на Великобритания от най-големия обединен пазар в света.

 

 

Международния валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреждават за тотален срив на пазарите и масивен отлив на инвестиции, ако Великобритания гласува да напусне ЕС.

 

Ако британците гласуват през юни да напуснат ЕС, това ще рефлектира върху останалите страни членки, които също така, вече допускат гласуване в страните си. Евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз може да предизвика ефекта на доминото и да подкопае доверието в обединения 28 национален блок.

 

Глобалната компанията за пазарни проучвания TNS в отделна анкета, показва 43% за "Напускане" и 41% от анкетираните британци за "Оставане" на страната в ЕС.

 

Банката на Англия (BoE) в изявление изтъкна, че несигурността около гласуването на референдума намалява перспективите за растеж на икономиката.

 

Докладът на МВФ за Brexit

 

Международният валутен фонд: Brexit може да доведе до продължителен период на повишена несигурност, предизвикваща нестабилност на финансовите пазари и забавяне на икономическия растеж. Несигурността вече се отразява на инвестициите и икономическата активност.

 

Brexit може да подкопае позицията на Лондон, като основен финансов център и да предизвика срив на жилищния и капиталовия пазар.

 

Президентът на Федералния резерв в Чикаго, Чарлз Евънс заяви, че референдумът подкопава доверието в стабилността на икономиката и перспективите за растеж в момент, когато международната икономика вече забавя развитие.

 

Опциите хеджиращи риска от срив на паунда след гласуването, при решение за напускане на ЕС скочиха до най-високото ниво от 2003 г. Това е сигнал, че риска за напускане на Великобритания от най-големия единен пазар е все още високо оценяван от инвеститорите, които се презастраховат преди вота на 23 май.

 

 

Втората най-търгувана валутна двойка на форекс пазара GBP/USD се срина над 150 пипса и волатилността на пазара достигна най-високото си ниво от седем години, след изнасяне на резултатите от проучването. Британският паунд падна до триседмично дъно спрямо американският долар в ранната сесия, като валутната двойка GBP/USD се търгува на ниво от 1.4411 долара за паунд в 16:15 ч., което е понижение от 0.75% на дневна база.

 

Резултатите от проучванията увеличават натиска върху премиера Дейвид Камерън в битка, която разделя управляващата консервативна партия. Камерън получи официално писмо подписано от високопоставени фигури от други политически партии в понеделник на 06 юни. Партиите обявяват, че ще напуснат борбата за изхода от референдума, ако се продължи кампания на "икономически измами" към обществото.

Последни новини
Още от Пазари