Какви възможности предлага най-слабата европейска валута за 2016

Ще продължи ли поевтиняването на злотата

Снимка: John Guillemin/Bloomberg Снимка: John Guillemin/Bloomberg

Ако на пазарите нямаше волатилност, покачвания и спадове, нямаше да има и възможности за възвращаемост – сентенцията с пълна сила важи за най-слабо представящата се европейска валута от началото на годината – полската злота. Или поне важи за Марсин Адамсчук, мениджър във фонда, управляващ дългови активи на развиващи се пазари в размер на $7 млрд., NN Investment Partners.

Полската злота е поевтиняла с 3,5% спрямо еврото през текущото тримесечие. Отчасти това се дължи на намеренията на правителството да принуди банките в страната да конвертират ипотечни заеми, изтеглени от полски граждани в швейцарски франкове, в полски злоти. Около 535 хил. поляци са изтеглили ипотечни заеми в чужди валути, най-вече швейцарски франкове, които сега им е трудно да изплащат заради поскъпването на франка с 16% спрямо злотата през последните 2 години. Швейцарската централна банка реши да спре да защитава франка от поскъпване в началото на 2015 и в резултат валутата на страната тръгна нагоре, което влоши ситуацията за изтеглилите кредити във франкове.

Предложението на полското правителство обаче срещна остра реакция не само на пазарите, които изразиха недоволството си разпродавайки полската злота. Полската централна банка определи мярката като „чисто зло“ през февруари.

Марсин Адамсчук купува полски злоти с надеждата, че валутата ще поскъпне щом от правителството изнесат подробности около мярката по ипотечните суапове, които планира от началото на годината.

Настроенията на пазарите обаче далеч не са толкова оптимистични. Валутните форуърдни договори върху полската злота подсказват, че тя ще поевтинее с 1% до края на 2016.

Именно разминаванията в очакванията между отделните пазарни играчи обаче правят възможна търговията и печалбите на валутните и финансовите пазари в световен мащаб.

Последни новини
Още от Пазари