ФЕД в очакване на данните от пазара на труда

Новосъздадените работни места от икономиката на САЩ и нивото на безработица за месец май

Трейдъри на пода на New York Stock Exchange (NYSE) - Photographer: Michael Nagle/Bloomberg Трейдъри на пода на New York Stock Exchange (NYSE) - Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

Банкери и инвеститори очакват данните за новосъздадените работни места от икономиката на САЩ за месец май. Докладът ще бъде изнесен от US Bureau of Labor Statistics на 03 юни, в 15:30 ч.

 

Данните оказват силно влияние върху решенията на ФЕД. Анализаторите на Bloomberg прогнозират пазара на труда да остане стабилен при 160 000 новосъздадени работни места и 5% ниво на безработицата за месец май.

 

ФЕД очаква пазара на труда да продължи да се подобрява, както и перспективите за икономическата активност и инфлацията в средносрочен план. Банкерите оставиха отворена темата за затягането на монетарната си политика на следващото заседание насрочено за 14-15 юни, като залозите за вдигане на лихвените нива скочиха от 4% на 36%

 

Президентът на ФЕД в Далас, Робърт Каплан заяви в интервю за Bloomberg след речта си в Бостън на 2 май, че очаква "Стабилен растеж на икономиката и създаване на нови работни между 100 000 и 150 000 средно месечно.“

 

Bloomberg индексът на щатския долар (BloombergDollar Spot Index) измерващ силата на долара спрямо кошница от най-търгуваните 10 основни чуждестранни валути е на път да затвори 5-та поредна седмица на печалби, като отбеляза повишение от близо 3% от началото на май.

 

 

Президентът на Федералния резерв на САЩ, Джанет Йелън заяви на 27 май, че текущото подобрение в икономиката на САЩ налага увеличение на лихвените проценти "през следващите месеци" и силните данни са определящи за следващия ход на централните банкери на следващото заседание, като твърде „подходящо“.

 

Инвеститорите очакват решението за затягане на монетарната политика на Federal Open Market Committee (FOMC) в САЩ на срещата им на 14-15 юни, което ще бъде определено от данните за нивото на безработицата и новосъздадените работни места от американската икономика.

 

Bloomberg коефициентът за увеличение на лихвените проценти от ФЕД през юни скочи до 36% и 55% за месец юли, както и 74% до края на 2016 г.

 

Централните банкери имат сложна задача да претеглят икономическите данни, за да определят кога да бъде следващото повишаване на лихвените проценти.

 

Сложната ситуация идва от това, че при силни данни за икономиката на САЩ може да очакваме затягане на монетарната политика на ФЕД, но ако доларът остане силен, това подтиска развитието на икономиката и фондовия пазар понижава капитализацията си, което се отразява неблагоприятно на печалбите и създаването на работни места.

 

Потенциален ход на ФЕД през юни може да има обратен ефект, тъй като силният долар забавя растежа на икономиката и влияе негативно върху цените на петрола, което намалява вероятността за повишаване на разходите по заемите.

 

Президентът на ФЕД, Джанет Йелън и вицепрезидента Стенли Фишър предупредиха, че поскъпването на долара ще ограничи темпа на затягане на монетарната политика и повишаването на лихвените нива.

 

Хеджфонд мениджърите са възпрепятствани от цетралните банки, поради монетарната политика за стимулиране на икономиките по света в условия на ниски лихви и вливане на ликвидност, което намалява обемите на търговия и предизвиква голяма волатилност на пазарите. Вдигането на лихвите ще повиши интереса към капиталовия пазар.

 

„Пазарът като цяло е в състояние да издържат на по-високи лихвени нива от Фед. Най-вероятният сценарий за повишение е юнското заседание, което банкерите ще използват, като трамплин за вдигане на основната лихва през юли, което ще възвърне интереса на големите инвеститори.“ заяви Джон Харди, главен валутен стратег в Saxo Bank.

 

Най-търгуваната валутна двойка на форекс пазара EUR/USD е на ниво от 1.1140 долара за евро в 13:45 ч. на 03 юни което е понижение 0.12% на дневна база. Американският долар отбелязва повишение от 0.22% от началото на седмицата, спрямо европейската обединена валута. 

Последни новини
Още от Пазари