Едноминутен срив прати фючърсите на китайските акции с 10% надолу

Волатилността на китайските пазари набира скорост след затишието

Табло на Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd. (HKEx). 2/3/2016. Photographer: Justin Chin/Bloomberg Табло на Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd. (HKEx). 2/3/2016. Photographer: Justin Chin/Bloomberg

Фючърсите върху китайския индекс CSI 300, който събира акциите на 300 компани, търгувани на фондовите борси в Шанхай и Шенджен, се сринаха с позволения максимум от 10% по време на търговията на 31 май. Любопитно е, че сривът се случи само в рамките на 1 минута преди да последва възстановяване. Над 1500 фючърсни договори с доставка през юни са били изтъргувани между 10:42 ч. и 10:43 ч. местно време.

Сривът е подобен на случилото се с Hang Seng China Enterprise индекса на 16 май.

Обемите, търгувани на пазарите на фючърси в Китай, намаляха значително, след ограниченията наложени от китайските власти след невероятната активност на пазара на фючърсни договори на суровини. Липсата на ликвидност след налагането на ограниченията е едно от възможните обяснения за случилото се.

Въпреки срива на фючърсите в рамките на 1 минута, сесията беше успешна за азиатските борси, като основните индекси в Япония и Китай отбелязаха ръстове. В Япония Topix добави 1,01%,  a в Китай Shanghai Composite регистрира ръст от 3,34%.

От друга страна късите позиции в борсово търгуван фонд, следващ китайските акции, се увеличиха до най-високо ниво от 1 година насам. Всички тези новини означават, че можем да очакваме възстановяване на волатилността на китайските пазари, след като търговията през последните седмици там беше доста вяла.

 

Последни новини
Още от Пазари