Петролните къси позиции на най-ниското ниво от 11 месеца

Петролният пазар се движи към дефицит на фона понижаващото се производство

Петролна платформа - Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Петролна платформа - Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Отворените къси позиции на американския лек суров петрол (West Texas Intermediate) в опции и фючърси паднаха с 3 047 контракта до 60 932, което е най-ниското ниво от юни 2015 г. според доклада на Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

 

 

Суровият петрол се покачва над 7% от началото на месеца на фона понижаващото се производство в САЩ, прекъсване на доставките от Канада, поради пожарите в Алберта и атаките на петролни хъбове в Нигерия.

Петрола премина бариерата от 50 долара за барел през миналата седмица на 26 май, което е най-високото ниво от 7 месеца, след доклада на Енергийната информационна агенцията (EIA) за запасите от суров петрол в САЩ, които намаляват в продължение на 11 поредни седмици, което е знак, че пазара се балансира.

Петролните фючърси се повишиха над 80% след 12 годишното дъно отбелязано през февруари, когато барел петрол се търгуваше за 26.05 долара.

 

 

Производството в Нигерия е паднала до най-ниското ниво от 27 години, като екстремисти се увеличили нападенията над тръбопроводи в делтата на река Нигер.

Пожарите в района на Форт Макмъри в началото на май, намалиха производството с над 1.2 милиона барела на ден от петролните пясъци на Канада.

Балансиране на пазара

Продукция в САЩ намалява до 8.77 милиона барела на ден, през седмицата приключила на 20 май, което е най-нисковто ниво септември 2014 г., според доклада на Energy Information Administration.

Анализаторите от Международната агенция по енергетика (IEA) и стратезите на Goldman Sachs виждат мечото настроение да намалява, след като пренасищането на пазара се връща към баланс на търсенето и предлагането.

Goldman Sachs повиши средната годишна прогноза за цената на американския сорт WTI от 38.40 долара до 44.60 долара за барел.

„Пазарът се движи към дефицит по-рано от очакваното на фона нарастване на търсенето и повишение в доставките, което изтреля цената на петрола до целта от 50 долара за барел“, заявиха от Goldman Sachs Group.

Срещата на петролните министри във Виена

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е по-вероятно да заложи на политика на още по засилено производство на срещата на петролните министри във Виена насрочена за 2 юни, като част от плана за допълнително разширяване на производствения капацитет и пазарен дял на организацията.

Срещата на картела ще бъде първата възможност на новият саудитски енергиен министър Халид Ал Фалих, да наложи политика на още по засилено производство, отколкото да постигне споразумение за ограничаване на продукцията. Картелната организация се придържа към стратегията на свръхпроизводство и изхода от срещата би довел до увеличаване на производството, според проучване на Bloomberg.

Продукцията в рамките на картела през април скочи до 32.76 милиона барела на ден, което е най-високият темп на производство от 2008 г.

В резултат на успешната картелна петролна политика, производството на петрол извън ОПЕК е на път към най-големия си спад от 1992 г.

Броят на активните нефтени платформи в САЩ паднаха до 316 според доклада на Baker Hughes от 27 май, което е най-ниското ниво от октомври 2009 г.

Сорт Брент с доставка през юли (LCON6), търгуван на борсата Intercontinental Exchange (ICE) в Лондон в 15:00 ч. се търгува на ниво от 49.24 долара за барел, което е 0.18% спад за търговската сесия на 30 май.

Цената на фючърсните контракти на американския лек суров петрол WTI с доставка през юли (CLN6) на стоковата борса в Ню-Йорк (NYMEX) в първата сесията за седмицата се търгуват на ниво от 49.75 долара на барел, което е 0.40% понижение за деня в 15:00 ч.

Последни новини
Още от Пазари