Очаква се необичайно активен петък за пазарите в САЩ

Публична проява на Йелън може да раздвижи пазарите

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Петъкът преди Денят в памет на загиналите във войните на САЩ традицонно е тих на пазарите в най-голямата световна икономика. Празникът ежегодно се чества в последния понеделник на май, като в него се отдава почит към загиналите по време на военна служба в името на страната.

Този петък обаче едва ли ще е такъв. В 20:15 ч. българско време гуверньорът на Фед Джанет Йелън ще говори на събитие в Масачусест, като тази реч може да се окаже ключова за очакванията на инвеститорите по отношение на движението на лихвените проценти в САЩ.

Централните банкери насочиха пазарите към две повишения на лихвите в САЩ до края на 2016, а речта на Йелън може да даде допълнителни насоки за това дали вдигане на лихвите в САЩ през юни наистина стои на дневен ред.

Речта е очаквана с особен интерес, защото протоколът от последната среща на Фед, проведена през април, показа, че юни и юли са възможни месеци, в които лихвите в САЩ да бъдат повишени, ако икономическите данни оправдаят това.

Вероятността за повишение на лихвите през юни, отчитана от пазарите, е около 30%, докато залозите за повишение през юли се движат около 50%.

Възможно е обаче Йелън да остави темата за паричната политика настрана. Именно такива са очакванията на анализаторите от JPMorgan.

Ако обаче Йелън засегне темата за паричната политика, вероятно обемите на търговията ще са доста по-завишени в сравнение с тези, които типично се наблюдават в петъка преди Деня в памет на загиналите във войната.

Последното публично изявление на Йелън от 29 март показва потенциалът за влияние върху пазарите, който могат да имат думите ѝ. Тогава акциите поскъпнаха, а доходностите по облигациите паднаха, след като Йелън каза, че ще се действа много внимателно с повишението на лихвите.

Последни новини
Още от Пазари