Хедж фондовете на път да загубят 25% от активите си

Най-големият отлив на капитали от финансовата криза през 2008 г.

Манхатън, Ню-Йорк - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Манхатън, Ню-Йорк - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Хедж-фонд индустрията за три трилиона долара е на път да загуби близо 25% от активите си в рамките на година, ако портфолиото на големите играчи продължи негативния си тренд.

Хедж фондовете отбелязват най-тежкият си годишен старт, породен от най-голямото изтегляне на инвестиции от световните пазари от финансовата криза през 2008 г.

"Наближава деня на разплатата", заяви Тони Джеймс, президент на Blackstone Group LP в интервю на конференция в Торонто за Памела Ричи, Bloomberg TV. "Ще има свиване в индустрията и това ще бъде ужасно болезнено.“

Хедж фондовете са загубили 1.8% от началото на годината, според доклада на Hedge Fund Research, което е най-лошото представяне от Голямата рецесия през 2008 г.

Индустрията има нетен отлив на капитали на стойност 16.6 млрд. долара през последните две тримесечия, което е най-голямото изтегляне на инвестиции от 2009 г.

Хеджфонд индустрията е в първи етап на „катастрофа“, заяви Дан Льоб, основател на хедж фонд Third Point.

През 2015 г. са затворили врати 979 хедж фонда, което е най-големият брой от финансовата криза насам.

"Ние сме категорично притеснени от това, което предстои да се случи в света на хедж фондовете“, заяви президентът на Blackstone на годишната конференция на Canadian Venture Capital и Private Equity Association в Торонто.

Blackstone Group е най-голямата в света, частна мултинационална инвестиционна корпорация специализираща в управление на частни активи и инвестиционно банкиране със седалище в Ню Йорк, която управлява над 344 милиарда долара.

Хеджфонд мениджърите са възпрепятствани от политиката на цетралните банки. Монетарната политика за стимулиране на икономиките по света в условия на ниски лихви и вливане на ликвидност, намалява обемите на търговия и предизвиква голяма волатилност на пазарите. Комисионната на хеджфонд мениджърите падна до 2% годишно от доверените активи и 20% от инвестиционната печалба. Инвестициите в бичия пазар са паднали до 65%

Колкото по-дълъг е бичи пазара, толкова инвестициите намаляват. Хедж фондовете са на път да загубят 25% от активите си“, заяви президентът на Blackstone, Тони Джеймс.

 

Хедж фондовете очакват по-лоша възращаемост на активите си от представянето на фондовия пазар по време на бичи тренд, поради хеджиране на риска от нестабилността на пазарите.

"Инвеститорите изтеглиха над 1 милиард долара капитали и комисионната падна до 2% и 20% от печалбата значи, че индустрията се намира в затруднено положение," Илана Вайнщайн, главен изпълнителен директор на IDW Group, която търси инвестиционни таланти за хедж фондовете.

Blackstone Hedge Fund имаше инвестиции за 68.5 млрд. долара през последната една година, приключила на 31 март с печалба от 244 млн. долара, което е спад от 35% в сравнение с предишните 12 месеца. Blackstone Group управляван от Тони Джеймс и главният изпълнителен директор Стив Шварцман, надзирават активи за над 344 милиарда долара.  

Последни новини
Още от Пазари